Sari la conținut

Vaccinul gripal, disponibil în farmacii. Specialist: Acest sezon gripal va fi foarte imprevizibil. De la ce vârstă se poate administra?

secundare

Sezonul trecut, numărul cazurilor de infectare cu virusul care provoacă gripa a fost scăzut. Cu toate acestea, specialiștii în sănătate susțin că anul acesta poate fi imprevizibil, iar virusul gripal poate porni un alt focar. Astfel, autoritățile au asigurat stocul de vaccin gripal în farmacii.

Vaccinul gripal este recomandat în această perioadă din an, când virusul care provoacă gripa are cel mai mare potențial de a infecta.

Anul trecut, numărul scăzut de infectări s-a datorat măsurilor anti-COVID de igienă și protecție. În acest an, însă, răspândirea virusului gripal ar putea fi imprevizibilă.

De la ce vârsta se poate administra vaccinul gripal?

Sanofi Romania, prin divizia sa de vaccinuri Sanofi Pasteur, anunță că vaccinul gripal VaxigripTetra® este disponibil în farmaciile din România. Conform indicațiilor, VaxigripTetra® poate fi recomandat de medici pentru prevenirea bolii gripale prin imunizarea tuturor grupelor de vârstă, respectiv a adulților (inclusiv a gravidelor), a adolescenților și a copiilor cu vârste de la 6 luni, precum și pentru protecția pasivă a sugarilor cu vârsta sub 6 luni, după vaccinarea prealabilă a gravidelor.

„Circulația redusă a virusului gripal în sezonul trecut face ca acest sezon gripal să fie foarte imprevizibil. Deși atenția noastră s-a concentrat aproape exclusiv pe combaterea virusului Sars CoV-2, trebuie să nu uităm că gripa are un impact semnificativ, atât din punct de vedere medical, cât și economic. Prin urmare, prevenția prin vaccinare este deosebit de importantă şi nu trebuie neglijată. (…) Prin vaccinarea antigripală putem evita o posibilă coinfecție gripă-COVID-19, care poate cauza complicații serioase și are o rată de mortalitate dublă. În plus, complicațiile gripei pot afecta și adulții sănătoși, nu doar populațiile la risc. Vaccinarea antigripală oferă protecție dincolo de gripă tuturor categoriilor de populație”, a declarat dr. Gindrovel Dumitra, Vicepreședinte și Coordonator al Grupului de Vaccinologie al Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF).

 

„Numărul de doze de vaccin gripal VaxigripTetra® pe care ne-am angajat să le producem și să le distribuim în acest an pentru piața privată  din România, estimate nu doar pe baza cererii din sezoanele precedente, ci și pe baza pre-comenzilor și nevoilor identificate împreună cu partenerii comerciali, este dublu față de sezonul precedent. În plus, Sanofi Pasteur va furniza și în acest sezon doze de VaxigripTetra® și prin Programul Național de Vaccinare, suplimentar volumelor de vaccin gripal livrate pe piața privată”, a declarat dr. Lidija Milicevic, Director General Sanofi Pasteur, Romania și Moldova.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: