Sari la conținut

Veşti bune pentru unii medici! Decizie de ultimă oră a CNAS

bani
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Managerul unui spital din Bucuresti urmarit penal

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) anunţă o serie de modificări privind plata furnizorilor de servicii medicale, după ce Guvernul a majorat bugetul Ministerului Sănătăţii cu peste 3 miliarde de lei.

Astfel, CNAS susţine că valoarea decontată a punctului pe serviciu medical în ambulatoriul de specialitate va fi majorată cu 11%, de la 4,5 la 5 lei, în ultimul trimestru din 2024. Majorarea este posibilă ca urmare a deciziei Guvernului de a aloca 3 miliarde de lei pentru a susține Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS).

Medicii de familie şi dentiştii NU primesc bani în plus

În schimb, valorile decontate pentru asistența medicală primară și pentru servicii stomatologice rămân la nivelul actual în ultimul trimestru al anului.

“Suma alocată prin actul normativ adoptat astăzi va permite în trimestrul IV al anului 2024 majorarea valorii punctului pe serviciu medical în asistența ambulatorie de specialitate pentru specialități clinice de la 4,5 la 5 lei, menținerea valorilor punctelor „per capita” și pe serviciu în asistența medicală primară, precum și a valorii lunare pentru asistența medicală dentară”, a precizat CNAS, într-un comunicat.

„Decizia asigură accesul neîntrerupt al pacienților la servicii medicale, dar și predictibilitatea financiară a activității furnizorilor de servicii medicale”, susține Casa.

„Această măsură reprezintă încă un pas în ducerea la îndeplinire a mandatului pe care mi l-am asumat încă de la început, alături de echipa de specialiști a CNAS, de a deschide instituția pentru dialogul cu reprezentanții asociațiilor de pacienți, cu furnizorii de servicii medicale și cu decidenții din sistemul de sănătate, astfel încât sa fie asigurate echilibru, stabilitate, sustenabilitate și predictibilitate în activitatea medicală pe parcursul întregului an 2024”, a declarat președintele CNAS, Valeria Herdea.

Sursă foto: Media Flux

Guvernul a suplimentat bugetul FNUASS

În ședința de joi, Executivul a adoptat o hotărâre prin care se alocă suma de 3 miliarde de lei din fondul de rezervă bugetară al Guvernului pentru suplimentarea transferurilor din bugetul de stat către bugetul Fondului național unic al asigurărilor sociale de sănătate (FNUASS).

Decizia a fost luată în condițiile în care finanțarea medicinei de familie și a asistenței medicale ambulatorie de specialitate reprezintă o provocare în acest an, până acum nefiind asigurate fondurile necesare până la finalul acestui an.

Mai mult, la începutul acestui an, CNAS a propus chiar scăderea semnificativă a tarifelor, din cauza constrângerilor bugetare, aminteşte 360medical.ro.

În acest context, Colegiul Medicilor din România şi reprezentanţii medicilor de familie şi ai celor din ambulatoriul de specialitate au protestat faţă de faptul că sursa de finanțare pentru contractele de prestări de servicii medicale nu este asigurată pentru trimestrul IV al acestui an.

Nivel-record al cheltuielilor în 2023

Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) a înregistrat un nivel-record al cheltuielilor, de 59,7 miliarde lei (circa 12 miliarde euro), însă a fost susținut prin subvenții de peste 10 miliarde lei de la bugetul de stat.

În acest an, situația FNUASS s-a agravat, deoarece cheltuielile au crescut mai repede decât veniturile în primele patru luni, iar guvernul a tăiat subvențiile către fond cu circa 79%, în condițiile crizei bugetare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel