Sari la conținut

Virusolog bulgar: ”Vaccinarea Covid a copiilor sub 16 ani este…”

Vaccinarea copiilor. Virusologul bulgar prof. Radka Arghirova a făcut câteva precizări cu privire la cel de-al patrulea val al pandemiei de COVID-19. „În acest val, populaţia reprezentată de copii nu este bine protejată şi nu este vaccinată.

Ne aflăm la începutul anului şcolar şi acest fapt necesită o atenţie specială”, a comentat medicul bulgar, potrivit Rador. Potrivit acestuia, mesajele divergente din Bulgaria sunt motivul neîncrederii oamenilor în vaccinuri. „Vaccinul este destul de sigur de la vârsta de 16 ani, având exact aceeaşi valoare ca şi la adulţi. Studiile clinice pe copii cu vârsta sub 16 ani arată, de asemenea, rezultate foarte bune. Aş recomanda această vaccinare, deoarece copiii pot transmite virusul rudelor lor.

Protecția oferită de vaccin durează 6-8 luni

Opinia comunităţii ştiinţifice este că durata protecţiei oferite de vaccinul împotriva COVID-19 este de aproximativ şase-opt luni. După această perioadă, începe declinul anticorpilor. Pe de altă parte, la vârstnici se remarcă aşa-numitul fenomen al ‘estompării imunităţii’. Un alt motiv important este mediul acestor persoane vaccinate. Spre exemplu, toate ţările din jurul Israelului au o rată de vaccinare de 0%.

Eu cred că este prea devreme pentru a treia doză de vaccin, pentru că nu trebuie să uităm de imunitatea celulară. Dacă în acest moment anticorpii au un titru inferior, celulele sistemului imunitar se înmulţesc foarte repede atunci când întâlnesc virusul şi încep să producă anticorpi noi. În prezent, cea mai comună tulpină este Delta, următoarea va fi Lambda, despre care ştim deja multe.

Separăm variantele virusului şi le urmărim extrem de serios. Opinia mea este că lucrătorii din domeniul sănătăţii şi educaţiei ar trebui să fie vaccinaţi. Nu este posibil să lucrezi în astfel de colective şi să fii un vector de transmitere a virusului”, a subliniat prof. Arghirova.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel