joi, august 18, 2022

Când oficialii din domeniul sănătății publice vorbesc despre variantele COVID-19, oamenii sunt atenți. Și exact asta s-a întâmplat după ce fostul comisar al Administrației pentru Alimente și Medicamente, doctorul Scott Gottlieb,  a scris pe Twitter despre un nou subtip (mutație) Delta în weekend, potrivit publicației Health.

„Marea Britanie a raportat cea mai mare creștere a cazurilor de covid din ultimele trei luni, iar noua variantă delta AY.4 cu mutația S: Y145H în vârf atinge 8% din cazurile secvențiate din Marea Britanie”, a scris dr. Gottlieb. „Avem nevoie de cercetări urgente pentru a ne da seama dacă acestă mutație delta plus este mai transmisibilă, are evaziune imună parțială?”

Te-ar mai interesa: Vitamina esențială pentru femei. Medic: ”Le-am pre...

Deocamdată, noua tulpină este numită Subvarianta AY.4.2 și, potrivit Financial Times, care citează date GISAID, este responsabilă de aproape 10% din cazurile înregistrate acum în Marea Britanie. Oamenii de ștință cred că noua tulpină tinde să devină dominantă, dar nu la fel de repede cum Alpha a fost înlocuită de Delta. Din acest motiv, ea nu este considerată deocamdată un game-changer (un fapt care schimbă paradigma epidemiei). Este probabil să fie curând declarată de OMS “variantă investigată” (VUI) dar nu neapărat și “variantă îngrijorătoare” (VOC).

Marea Britanie a anunțat luni peste 49 de mii de cazuri noi, cel mai mare număr din iulie și până acum, dar nu este clar rolul jucat de varianta AY.4.2, care la final de septembrie reprezenta doar 6% din totalul cazurilor noi. Ceea ce se știe deocamdată sigur despre noul descendent al tulpinii Delta este că are două mutații ale proteinei Spike, cea cu ajutorul căreia virusul intră în celulele umane, dar nu este clar rolul și efectul acestor mutații. Ambele mutații au mai fost înregistrate individual în tulpinile anterioare ale coronavirusului, dar nu în “Variante de Îngrijorare” (VOC).

Te-ar mai interesa: Trei zodii care au noroc cu carul. Te afli printre...

Francois Balloux, director la Institutul de Genetică al University College London, spune că, dacă dovezile preliminare sunt confirmate, AY.4.2 poate fi cea mai infecțioasă tulpină de coronavirus de când a început pandemia și până acum.

“Dar trebuie să fim atenți în această etapă, căci Marea Britanie este singura țară în care această variantă a decolat în acest fel și tot nu aș exclude creșterea sa ca fiind un eveniment demografic aleator”.

Te-ar mai interesa: Un bărbat de 36 de ani a murit la spital după ce a...

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private