Sari la conținut

Vitamina care scade colesterolul. Medicii spun că poate înlocui statinele

Un nou studiu a demonstrat că vitamina B5 denumită și acid pantotenic scade considerabil colesterolul rău și ar putea fi o alternativă pentru statine.

”Studiul a confirmat eficacitatea acidului pantotenic în cazul unor voluntari sănătoși care aveau un nivel al colesterolului moderat”, spune dr. John Rumberger, cardiolog la Princeton Longevity Center.

Cercetări mai mici au arătat în trecut că vitamina B5 poate scădea colesterolul, însă noul studiu a demonstrat că suplimentul chiar poate înlocui statinele.

”Statinele sunt medicamente eficiente, însă nu sunt bune pentru toată lumea. Studiile arată că mai mult de 20% din populație nu le tolerează”, spune dr. Rumberger.

Aproxuimativ 15% dintre utilizatorii de statine spun că au efecte secundare precum dureri de cap, ameșeli, oboseală sau dureri musculare. Acidul pantotenic, însă are rar efecte secundare, doar 1,4% dintre cei care l-au folosit s-au confruntat cu acestea.

În cele patru luni de studiu, dr. Rumberger și colegii săi le-au dat celor 120 de voluntari japonezi acid pantotenic, în fiecare zi. Subiecții au urmat și o dietă sănătoasă. La sfârșitul studiului, colesterolul total al subiecților a scăzut cu 3%, iar cel rău (LDL) a scăzut cu 4%.

Surse de vitamina B5 sunt:  porumbul, ouăle, brânza, carnea, arahidele, ficatul, soia, mazărea, broccoli, roșiile și cereale integrale.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel