Sari la conținut

Vitamine și minerale de care ai neapărat nevoie dacă ești mereu obosit. Redau energia și vitalitatea

Oboseala matinală
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Obicei matinal care te scapa de oboseala

Vitamine care combat oboseala cronică. Indiferent de perioada anului, oboseala ne poate perturba serios rutina. Stresul, sistemul imunitar slăbit ori dezechilibrele hormonale favorizează scaderea nivelului de energie, care poate fi mentală ori fizică. Simptomele asociate oboselii sunt somnolența, apatia, intoleranța la exerciții fizice, lipsa de vitalitate, surmenajul și motivația scăzută.

Dacă dormi suficient, te alimentezi bine și faci exerciții fizice regulate, dar totuși îți este greu să te concentrezi sau să fii motivat la nivelul tău normal, este posibil să te confrunți cu oboseală cronică – o stare de epuizare care nu se ameliorează după ce te odihnești, care nu poate fi explicată printr-o afecțiune medicală cunoscută și care durează cel puțin șase luni.

„Indiferent dacă e vorba de o oboseală pasageră sau de una cronică, o strategie bună este să adaugi câteva vitamine și minerale în dieta ta, îți vor ajuta corpul să lupte împotriva acestei afecțiuni și să îți îmbunătățească starea generală de bine.”, spune Dan Bujor, master trainer în masaj cu bambus și healthy life.

Iată ce ne recomandă specialistul:

• Vitamina B12 (cobalamina)

Una dintre cele mai apreciate vitamine împotriva oboselii, Vitamina B12, este responsabilă pentru formarea celulelor roșii din sânge, care au rolul să transporte oxigenul în tot organismul. Odată ce oxigenul ajunge în celulele corpului este

Atunci când te confrunți cu o deficiență de vitamina B12, organismul se luptă să producă suficiente globule roșii, iar rezultatul sunt simptome precum oboseală, slăbiciune, schimbări de stare, paloare și predispoziție la îmbolnăvire.

Cobalamina este folosită de organism pentru transformarea hranei în glucoză, așa că atunci când nu este suficientă pentru a permite acest proces, metabolismul încetinește și scade semnificativ nivelul de energie.

E mai probabil ca vegetarienii și veganii să aibă un conținut scăzut de vitamina B12, întrucât aceasta se găsește mai ales în pește (somon, păstrăv), carne (piept de pui, ficat de vită), ouă, lactate. Adulții în vârstă sau persoanele cu tulburări digestive (cum ar fi boala Crohn), sunt, de asemenea, expuși riscului de a avea o deficiență, fiind mai puțin capabili să absoarbă această vitamină.

• Vitamina C (acidul ascorbic)

Este un alt exemplu excelent de vitamină care ajută la reducerea oboselii și la creșterea nivelului de energie. Organismul uman nu este capabil să producă vitamina C în mod natural, dar totuși aceasta poate fi obținută dintr-o serie de alimente – căpșuni, portocale, lămâi, coacăze negre, broccoli, ardei roșii sau ardei verzi, ananas, kiwi.

Acidul ascorbic este esențial pentru sinteza mai multor neurotransmițători, precum dopamina, care ne ajută să începem ziua în formă, menținându-ne vigilența, atenția și motivația. De asemenea, favorizează absorbția intestinală a fierului, un oligoelement esențial în păstrarea vitalității noastre.

Vitamina C se găsește în concentrații diferite în numeroase suplimente, fiind prima vitamină care a fost produsă vreodată într-un laborator.

• Coenzima Q10 (CoQ10)

Celulele noastre au nevoie de CoQ10 pentru a produce energie. Cantitățile insuficiente limitează capacitatea celulelor de a se diviza și de a-și îndeplini funcțiile, ceea ce poate duce la oboseală severă pe termen lung. Corpurile noastre sunt capabile să producă CoQ10, dar capacitatea aceasta se diminuează în mod natural odată cu vârsta.

CoQ10 se găsește în alimente precum pește (macrou, sardine și hering), ficat de pui ori de vită, nuci, arahide, fistic, cereale integrale, semințe de susan, spanac, conopidă și broccoli, iar suplimentele sunt prescrise în special pentru sindromul de oboseală cronică.

• Vitamina B9 (acidul folic)

Vitamina B9 are un rol important în crearea globulelor roșii sănătoase, care transportă oxigenul în corp. După cum s-a menționat mai sus, fără un aport suficient de oxigen, corpul uman este incapabil să regleze corect consumul de energie, ceea ce duce la senzații de oboseală extremă, epuizare, stare de leșin, slăbiciune. Din acest motiv, suplimentele cu acid folic sunt adesea recomandate pentru prevenirea anemiei – o deficiență a calității sau a numărului de globule roșii din organism.

Vitamina B9 se găsește în mod natural în alimente precum broccoli, varză de Bruxelles, mazăre, fasole roșie, ficat, sparanghel, ouă, citrice (cum ar fi portocale, lămâi, lime) și ou.

• Magneziul

Este al patrulea cel mai abundent mineral din corpul uman și joacă un rol vital în asigurarea sănătății creierului și corpului tău, întrucât fiecare organ are nevoie de magneziu pentru a funcționa corect. Este necesar pentru mai mult de 300 de reacții biochimice diferite, iar unul dintre cele mai importante procese la care magneziul contribuie este somnul (echilibrează neurotransmițătorii și melatonina din creier, reglând ciclurile somn-veghe ale corpului).

Acest mineral se găsește în mod obișnuit în alimente precum pește, migdale, caju, arahide, avocado, spanac, cereale integrale și este o sursă excelentă de energie.

• Fierul

Un deficit de fier poate fi cauza unei oboseli severe, fizice sau psihice. Acest lucru se datorează faptului că organismul nostru are nevoie de fier pentru a produce hemoglobină, o proteină din celulele roșii din sânge care transportă oxigenul de la plămâni către organele și țesuturile din tot corpul. Fără niveluri adecvate de fier, celulele roșii din sânge nu vor putea transporta eficient oxigenul în corp. O scădere a aportului de oxigen duce la oboseală fizică și la o slăbire a capacităților noastre de efort.

Ca și vitamina C, fierul este, de asemenea, implicat în buna funcționare a sistemului nostru imunitar și în sinteza dopaminei. Deficitul de fier poate afecta abilitățile cognitive, scădea imunitatea și poate influența negativ performanța la locul de muncă.

Carnea roșie și fructele de mare sunt surse excelente de fier alimentar. Dacă ești vegetarian, atunci nucile, fasolea, lintea, spanacul și produsele din cereale fortificate vor fi unele dintre alimentele recomandate. Suplimentele ajută la menținerea nivelurilor adecvate de fier.

• Teina

L-Teanina este un aminoacid unic care se găsește în mod natural în frunzele de ceai (verde și negru) și care s-a dovedit că are proprietăți benefice pentru relaxare și calitatea somnului. Este un antioxidant care reglează ciclul somn-veghe și susține energia. Teina susține serotonina și dopamina, care influențează pozitiv starea de spirit și emoțiile, și totodată crește cortizolul, care ajută organismul să facă față stresului.

• Ginseng-ul

Ginseng-ul este o plantă originară din Asia, folosită de mii de ani în medicina tradițională chineză. Datorită ginsenoidelor pe care le conține, acționează în special asupra sistemului nervos central pentru a stimula energia. Este un tonic naural excelent, atât fizic, fortifică corpul persoanelor obosite șau slăbite, cât și intelectual. În plus, întărește sistemul imunitar și calmează stările de stres și anxietate.

• Cofeina

Cofeina este un stimulent natural, unul dintre cele mai bune suplimente pentru energie. Beneficiile cofeinei includ o concentrare îmbunătățită, și, desigur, niveluri crescute de vitalitate. Cofeina blochează adenosina, care este responsabilă pentru inducerea oboselii. Nivelurile de adenozină cresc pe parcursul zilei, de aceea te simți mai obosit după-amiaza și seara.

• Vitamina D

Spre deosebire de alte vitamine, vitamina D acționează ca un hormon în organism, fiecare celulă având un receptor pentru aceasta.

Vitamina D nu numai că este unul dintre cele mai bune suplimente pentru combaterea oboselii și a lipsei de energie, dar si pentru atenuarea starilor depresive sau anxioase. Pe lângă prezența sa în lumina soarelui, vitamina D poate fi găsită într-o serie de alimente – inclusiv pește (macrou, somon, hering), carne roșie, ficat, gălbenuș de ou, spanac, boabe de soia ori ciuperci.

Corpul nostru este alcătuit din vitamine și minerale care permit funcțiilor și proceselor corporale de zi cu zi să aibă loc, iar fără ele putem să ne simțim obosiți si devitalizati. Dacă dieta ta nu îți furnizează suficiente vitamine, atunci este recomandat să folosești suplimente pentru a-ți spori energia și pentru a reduce starea de epuizare.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: