Sari la conținut

Vorbirea cu sine, mai importantă decât ai crede. Beneficiile surprinzătoare ale dialogului interior asupra sănătății

Vorbirea cu sine, mai importantă decât ai crede. Beneficiile surprinzătoare ale dialogului interior asupra sănătății.

Vorbirea cu sine, un termen importat din expresia englezească, „Self-talk”, este o modalitate prin care comunicați cu sinele vostru interior. Această conversație este de obicei influențată de subconștientul tău și aceasta îți arată gândurile, credințele și ideile tale.

Vorbirea cu sine însuși este atât pozitivă, cât și negativă și depinde în întregime de tipul de persoană care ești. Dacă ești optimist, conversația cu tine însuți va fi în mare măsură pozitivă, iar dacă ești pesimist, discuția cu tine însuți va fi negativă.

Vorbirea cu sine pozitivă vă poate ajuta să vă gestionați stresul și acest lucru vă poate ajuta, de asemenea, să aveți un punct de vedere mai pozitiv. Cu toate acestea, vorbirea de sine negativă vă poate provoca stres și, de asemenea, vă poate înrăutăți starea de sănătate.

Este un lucru bun dacă exersați conversația cu sine, deoarece poate aduce o bunăstare generală pozitivă.

Vorbirea cu sine are incontestabile beneficii pentru sănătate:

1. Este bună pentru bunăstarea ta fizică

2. Îți îmbunătățește funcția imunitară

3. Ajută la reducerea durerii

4. Ajută la reducerea stresului și a suferinței

5. Îți oferă o mai mare satisfacție de viață

6. Este bună pentru sănătatea ta cardiovasculară

7. Reduce riscul de deces

Cum să exersezi dialogul interior

Vorbirea cu sine este un obicei pe care ar trebui să-l practicați în fiecare zi și vă va ajuta în managerierea stresului.

Iată cum poți exersa vorbirea cu sine.

1. Verificați capcanele negative de vorbirii cu sine. S-ar putea să existe scenarii care ar putea crește îndoiala de sine și ar putea duce la o discuție mai negativă, încercați să stați departe de aceste scenarii.

2. Urmăriți-vă sentimentele. S-ar putea să existe momente în care vorbirea cu sine ar putea deveni negativă, opriți-vă în acel moment și evaluați.

3. Ține cont de umor. Râsul poate ajuta la ameliorarea stresului și a tensiunii, iar atunci când ai o conversație pozitivă cu sine și un bun simț al umorului, poate reduce stresul și te poate ajuta să te relaxezi.

Câteva exemple de vorbire cu sine pozitivă

Aceste scenarii sunt exemple de când și cum poți transforma vorbirea negativă în sine în discuție pozitivă. Din nou, este nevoie de practică. Recunoașterea unora dintre propriile tale discuții negative în aceste scenarii te poate ajuta să-ți dezvolți abilitățile de a inversa gândul atunci când apare.

Negativ: Voi dezamăgi pe toată lumea dacă mă răzgândesc.

Pozitiv: Am puterea de a mă răzgândi. Alții vor înțelege.

***

Negativ: Am eșuat și m-am făcut de rușine.

Pozitiv: Sunt mândru de mine pentru că am încercat. A fost nevoie de curaj.

***

Negativ: Am dezamăgit toată echipa când nu am marcat.

Pozitiv: Sportul este un eveniment de echipă. Câștigăm și pierdem împreună.

***

Negativ: Nu am mai făcut asta până acum și n-o să mă pricep deloc.

Pozitiv: Aceasta este o oportunitate minunată pentru mine de a învăța de la alții și de a mă dezvolta.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel