Sari la conținut

Zile libere în iunie pentru toți salariații români. Cât va dura minivacanța?

zile libere angajați
Sursă foto: Ancheta Online
Zile lIbere angajați

Angajații din sectorul public, precum și o parte semnificativă a angajaților din sectorul privat vor beneficia de o vacanță de trei zile în luna iunie pentru a comemora minivacanța de Rusalii.

După cele șase zile de concediu din timpul vacanței de 1 Mai și a Paștelui, urmează minivacanța de Rusalii. Aceasta presupune un weekend prelungit, care se întinde pe trei zile consecutive, în perioada 22-24 iunie.

Ce alte zile libere mai sunt în acest an?

În luna august, minivacanța de Sfânta Maria se va întinde pe patru zile, începând cu 15 august (joi), când se comemorează Adormirea Maicii Domnului, urmată de o zi de pod pe 16 august (vineri) și apoi de weekendul 17-18 august.

În decembrie, în perioada Crăciunului, angajații se vor bucura de cinci zile libere consecutive, deoarece 25 decembrie (miercuri) și 26 decembrie (joi) sunt desemnate sărbători legale, urmate de o zi punte pe 27 decembrie (vineri), iar apoi de weekendul 28-29 decembrie.

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Care sunt obligațiile angajatorilor și ce amenzi riscă aceștia dacă nu acordă angajaților timp liber?

Conform legislației în vigoare, angajații au dreptul la timp liber compensatoriu în următoarele 30 de zile. În cazul în care acest timp liber nu poate fi acordat, angajații au dreptul să primească o creștere salarială de cel puțin 100% din salariul de bază.

Zile libere 2024. Cum se recuperează zilele libere până la finalul anului

Prin hotărârea 1.307/din decembrie 2023, Guvernul a decis modalitatea în care se recuperează zilele libere acordate în plus. Actul normativ prevede că:

  • pentru personalul instituţiilor şi autorităţilor publice, zilele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024 se stabilesc ca zile libere.

Pentru recuperarea zilelor de muncă stabilite ca zile libere, instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru

  • până la data de 31 mai, 30 august 2024, respectiv 31 ianuarie 2025, potrivit planificărilor stabilite.

Pentru munca prestată prin prelungirea programului, nu se acordă timp liber corespunzător.

Alte zile libere

Salariații pot primi zile libere plătite pentru evenimente speciale în familie sau pentru alte situații după cum urmează:

  • căsătoria salariatului – 5 zile (cinci zile lucrătoare)
  • nașterea unui copil – 5 zile (cinci zile lucrătoare). La acestea se pot adăuga alte 10 zile libere (zece zile lucrătoare) dacă angajatul a urmat un curs de puericultură (concediu paternal)
    căsătoria unui copil – 3 zile
  • schimbarea locului de muncă cu schimbarea domiciliului/reședinței – 5 zile (lucrătoare)
  • la decesul sotului, copilului, parintilor, socrilor – 3 zile
  • la decesul bunicilor, fratilor, surorilor – 1 zi
  • schimbarea domiciliului în aceeași localitate– 3 zile lucrătoare
  • îngrijirea sănătății copilului – 1 zi (pentru familiile cu 1 sau 2 copii) și 2 zile (pentru familiile cu cel puțin 3 copii)

În situațiile în care evenimentele de mai sus apar în timpul efectuării concediului de odihnă acesta se suspendă și va continua după efectuarea zilelor libere plătite.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel