joi, august 11, 2022

10 lucruri bine de știu despre boala cu „1000 de fețe” de care suferă Adda. Tudor Ciuhodaru: Un diagnostic corect și complet se pune pe anamneză

După ce Adda a aflat că suferă de Boala Lymea (Borelioză), a anunțat că se va retrage pentru o vreme din spațiul public. Din păcate, cântăreața a aflat abia după un an jumătate de chin în care i s-a pus diagnostic greşit, boala de care suferă, de fapt.

Te-ar mai interesa: Cum vor fi influențate zodiile de luna plină din 1...

Tudor Ciuhodaru: Un diagnostic corect și complet se pune pe anamneză

Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenția că Boala Lyme are „o mie de fețe” și tocmai de aceea poate fi confundată cu alte afecțiuni precum reumatism articular acut sau scleroză multiplă.

„Am tras un semnal de alarmă de o mie de ori, exact ca acele 1.000 de fețe ale acestei maladii, boala Lyme, pentru că ea poate mima aproximativ 200 de afecțiuni. Dacă vorbim despre prevenție, nu uitați că această mușcătură de căpușă trece deseori neobservată. Mai puțin de 30% dintre pacienți își amintesc pentru că este acea secreție anestezică care ne face să nu depistăm această mușcătură.

Te-ar mai interesa: Cum depozităm corect mâncarea în frigider: Dacă fa...

Un diagnostic corect și complet se pune pe anamneză. Adică ai fost mușcat de o căpușă sau ai fost în zone de risc, respectiv zonele verzi umede, în al doilea rând, apar acele simptome necaracteristice, tip grip de vară, cu febră, astenie, dureri musculare, dar esențial este acel eritem migrator, practic o erupție în formă de țintă de arc care poate orienta diagnosticul, dublat de examenele serologice. Se poate ajunge la formele dificile de diagnostic

Te-ar mai interesa: Ce este bine să dăm de pomană de Sfânta Maria Mare...

După această etapă se merge pe mimarea a numeroase afecțiuni. Vorbesc de cele neuropsihice, cele cardiovasculare, cele reumatologice, și nu o dată astfel de boală este etichetată drept reumatism articular acut sau scleroză multiplă.

În momentul în care ați fost mușcat de o căpușă sau mergeți într-o zonă de risc și consemnați apariția unor simptome ciudate, atât la locul mușcăturii cât și generale, de tipul durere în gât, iritație, slăbiciune, manifestări alergice, mergeți la un consult complet și corect pentru că depistarea la timp este tratabilă. Dacă nu, se poate ajunge la forme severe”, a declarat medicul în cadrul Spitalului de Urgenţă din Iaşi, la Antena 3.

Te-ar mai interesa: Top alimente bogate în IOD. Asigură-te că le consu...

10 lucruri bine de știu despre Boala Lyme (Borelioză)

1. Riscul crește în zilele călduroase datorită stilului sumar de îmbrăcăminte cât şi a activităţilor în aer liber în zone populate de coloniile de căpuşe.
2. Atenţie la locurile de joacă ale copiilor.
3. Evitaţi zonele în care riscul de a fi muşcati de căpuşe este mare (spaţiile verzi, tufişuri, pe sub arbori).
4. În zonele de risc purtaţi haine deschise la culoare, cu pantaloni lungi introduşi în şosete cu textură mai deasă. Alegeţi pantofi deschişi la culoare, fără orificii sau decupaje.
5. Căpuşa adultă este vizibilă pe piele (mai dificil în zonele piloase) şi trebuie scoasă imediat dar nimfele sunt foarte greu de vizualizat (arată ca un punct negru cât un varf de ac).
6. Examinați copiii la întoarcerea de la locurile de joacă.
7. Căpuşa trebuie extrasă printr-o intervenţie chirurgicală cât mai urgentă.
8. Nu strângeţi căpuşa care v-a muşcat între degete pentru a nu pompa din conţinutul său intestinal cu microbi în sângele dumneavoastră.
9. Dacă aţi încercat să scoateţi căpuşa cu penseta şi capul ei s-a rupt şi a rămas în piele, prezentararea la medic şi extragerea chirurgicală este o urgenţă pentru prevenirea infecţei şi a complicaţiilor.
10. Consultaţi imediat un medic mai ales dacă apar modificări la nivelul muşcăturii sau apar simptomele variate ale așa-numitei ,,gripe de vară” însoţită de dureri musculare, transpiraţii sau nas înfundat”, a scris Tudor Ciuhodaru pe contul său de Facebook.

Atenție la boala cu „1000 de fețe”!

Medicul ieșean Tudor Ciuhodaru a afirmat faptul că este de reținut că boala Lyme este declanșată de mușcătura de căpușă și este supranumită afecțiunea cu 1.000 de fețe. Pot apărea de asemenea o serie de reacții adverse.
„1. Data la care a fost extrasă căpuşa.
2. Urmăriţi apariţia oricăror simptome ,,curioase” atât la nivel muşcăturii cât şi generale precum cele pseudogripale: febră, dureri de cap, dureri în gât, ganglioni inflamaţi, oboseală marcată și dureri musculare.
3. !!! Mai puțin de 30% de bolnavii de Lyme după mușcătura de căpușă își mai amintesc de această mușcătură (datorită dimensiunilor mici și secreției anestezice).
4. Simptomatologia bolii Lyme este polimorfă şi realizează tablourile clinice a peste 200 de afecţiuni. Nu degeaba este supranumită boala cu 1000 de feţe”, a mai transmis dr. Ciuhodaru.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private