joi, octombrie 6, 2022

Astăzi, veți descoperi primele 7 semne și simptome ale ficatului gras. Continuați să citiți până la sfârșit pentru a afla pașii pe care îi puteți urma pentru a inversa boala ficatului gras. În primul rând, ce este boala ficatului gras?

Ficatul este un organ vital cu multe funcții, cum ar fi metabolismul nutrienților, producția de bilă și uree, eliminarea toxinelor din sânge și depozitarea unor vitamine și minerale.

Te-ar mai interesa: Zi de mare sărbătoare pentru credincioși. Ce nu ai...

Când există exces de grăsime în ficat, se declanșează un răspuns inflamator. Acest lucru face ca anticorpii să atace și să deterioreze celulele hepatice. Celulele hepatice deteriorate nu pot funcționa ca cele sănătoase. Deci, ficatul nu se poate detoxifia și își poate îndeplini celelalte sarcini, determinând acumularea mai multor grăsimi.

Această afecțiune se numește ficatul gras sau „steatoză hepatică”. Ficatul gras este cea mai comună formă de boală hepatică grasă non-alcoolică (NAFLD).

Cantități mici de acumulare de grăsime sunt inofensive, dar nu atunci când depășesc 5 până la 10% din greutatea ficatului. Pe măsură ce ficatul devine mai gras, poate provoca fibroză și ciroză – cicatricile severe și stadiul ireversibil al bolii hepatice.

Te-ar mai interesa: Tumori cerebrale. Un simptom apare la aproximativ ...

Acum că știm de ce ficatul gras este periculos, să intrăm în cele 7 semne și simptome ale acestei boli.

ficatul

Numărul 7. „Enzime hepatice superioare din sânge”.

Ficatul produce mai multe enzime pentru a metaboliza nutrienții, medicamentele, substanțele chimice toxice și alți metaboliți (produse ale metabolismului). Aspartat aminotransferaza hepatică (AST) și alanina aminotransferaza (ALT) sunt principalele enzime care prezintă leziuni hepatice. Studiile au arătat că 25 până la peste 50% dintre pacienții cu boli hepatice grase au niveluri crescute de AST și ALT din sânge. O creștere a nivelului de ALT din sânge este mai specifică leziunilor hepatice, în timp ce AST poate fi crescută și din cauza bolilor tiroidei și musculare. O creștere a acestor enzime ar putea fi un semn al bolii hepatice grase.

Te-ar mai interesa: Trei zodii pe care să nu te bazezi niciodată! Te v...

Numărul 6. „Slăbiciune și oboseală”

Dacă nu aveți automotivarea pentru activități fizice și mentale, aveți slăbiciune musculară sau vă simțiți somnoros, este posibil să aveți oboseală din cauza bolii hepatice grase.

Într-un studiu realizat în 2008, oboseala a fost mai mare la pacienții cu boală hepatică grasă. Nu este surprinzător, având în vedere rolul central al ficatului în metabolismul energetic. Ficatul comunică cu sistemul osos, intestinele, sistemul nervos și țesutul adipos, unde sunt depozitate grăsimile. Pe măsură ce grăsimea se acumulează în ficat, această comunicare este întreruptă, iar mușchii, intestinele și nervii încep să nu funcționeze corect.

Te-ar mai interesa: Arată demențial la 91 de ani! Cel mai în vârstă su...

Numărul 5. „Edem și durere abdominală”.

Acumularea de grăsime provoacă inflamarea celulelor hepatice. Inflamația determină celulele imune să atace țesutul. Deteriorarea țesuturilor poate provoca retenție de lichide și edem. Este posibil să simțiți durere sau disconfort în partea dreaptă sus a abdomenului, unde se află ficatul. Un alt motiv pentru durere ar putea fi pietrele din canalele biliare care se acumulează din cauza bolii hepatice grase.

Te-ar mai interesa: Cauzele unei dureri de umăr. Medic: ”Poate veni ch...

Numărul 4. „Pofta de mâncare și pierderea în greutate”.

În afectarea ficatului, mai ales în stadiul sever al acumulării de grăsime, hormonii care reglează foamea devin perturbați. Leptina este un hormon care modulează pofta de mâncare și reduce consumul de alimente. Când nivelurile de leptina sunt peste media normală, aceasta poate provoca pierderea poftei de mâncare și poate duce la pierderea în greutate.

Numărul 3. „Probleme gastrointestinale”.

Problemele gastrointestinale implică organele sistemului digestiv – gura, stomacul și intestinele. Într-un studiu realizat în 2019, au fost evaluate simptomele gastrointestinale ale pacienților cu ciroză hepatică. Cele mai frecvente au fost balonarea abdominală cu aproape 50%. De asemenea, 13,3% dintre pacienți au prezentat diaree, iar 8% dintre pacienți au prezentat constipație.

Numărul 2. „Greață și reflux acid”.

Un studiu realizat în 2009 a arătat că refluxul gastroesofagian a fost mai răspândit la pacienții cu boală hepatică grasă. De asemenea, acești pacienți au prezentat mai multe arsuri la stomac și eructații.

Refluxul gastroesofagian este o afecțiune în care lichidul gastric se deplasează înapoi în esofag. Poate provoca greață și vărsături. Un alt motiv este că toxinele și produsele reziduale nu pot fi eliminate de ficat și, ca urmare, afectează mucoasa stomacului și esofagului, ducând la reflux.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private