marți, septembrie 21, 2021

Numărul de cazuri cu tulpina Delta este în creștere de la o zi la alta chiar și în țara noastră și conform specialiștilor în sănătate ne îndreptăm cu pași repezi spre valul al patrulea al pandemiei. Potrivit

lui Andrei Baciu, unul dintre coordonatorii campaniei de vaccinare, vorbim de câteva săptămâni, luna septembrie urmând să fie una critică pentru țara noastră.

Varianta delta „se răspândește foarte repede, aceasta este principala caracteristică ce o diferențiază de tulpinile precedente. Estimăm că avem în continuare în România o fereastră de oportunitate de câteva săptămâni în care putem să accelerăm pregătirile, să ne găsească apariția unui eventual val 4 cât mai pregătiți cu putință”, a spus Andrei Baciu.

Din perspectiva lui Baciu, pentru o mai bună gestionare a acestui val este necesară accelerarea

campaniei de vaccinare, precum și pregătirea infrastructurii spitalicești.

Septembrie ar putea fi luna critică

„Mai sunt câteva săptămâni, inclusiv pe estimările și pe predicțiile pe care le avem de la INSP și dacă ne uităm în alte părți. Spre exemplu, în UK, la începutul lunii mai erau foarte puține cazuri cu această variantă Delta și a ajuns în mai puțin de două luni să câștige foarte mult teren și să ducă la amplificarea numărului de cazuri. Deci, vorbim de 6-7-8 săptămâni în care am putea să nu avem probleme din cauza variantei Delta, dacă ne uităm și la ce se întâmplă în alte

părți la nivel european. Vedem Anglia, Portugalia, Spania”, a spus Andrei Baciu.

„Lucrul ăsta îl transformă într-o paradigmă de sezon gripal, deci nu pune presiune pe sistemul de sănătate, nu pune presiune pe societate și atunci viața revine ușor-ușor la normalitate. Că va fi septembrie – și felul în care va fi acest val ține foarte mult de rata de vaccinare – sunt chestiuni pe care le putem face și chestiuni pe care nu le putem face”, a declarat Andrei Baciu, unul dintre coordonatorii campaniei naționale de  vaccinare.

Ultimele stiri