miercuri, decembrie 1, 2021

Acidul folic este o vitamină cu rol cheie în timpul sarcinii, fiind un real ajutor pentru dezvoltarea celulară. Lipsa vitaminei B9 poate conduce la defecte majore de tub neural ale fătului, precum spina

Te-ar mai interesa: Jurnalist ieșean, efecte secundare grave după a do...

bifidă.

Specialiștii spus că vitamina B9, respectiv acidul folic are un rol esențial în sarcină. Lipsa vitaminei B9 poate conduce la defecte majore de tub neural ale fătului, precum spina bifidă. De aceea, o viitoare mamă trebuie să ştie că alimentația ei va influența sănătatea copilului.

Medicii mai spun că acidul folic asigură și funcționarea optimă a aparatului implicat în formarea și dezvoltarea celulelor din sânge, dar și a sistemului nervos.

Alimentația în perioada celor 9 luni de sarcină are o importanță deosebită în dezvoltarea armonioasă a fătului, dar și pentru starea de sănătate

Te-ar mai interesa: Atenție, 8 semne de care trebuie să ții seama! Cu ...

a gravidei.
Legumele și fructele proaspete este indicat să facă parte din meniul zilnic al viitoarei mame. Carnea slabă ca cea de pui, curcan, pește este nutritivă și conține fier, un micronutrient indispensabil sănătății copilului.

Principalele alimente bogate în acid folic:

Cele mai bune surse de acid folic sunt: legumele verzi – salată, varză, andive, spanac, fasole păstăi, anghinare -, fructele – pepene, fragi, portocale, kiwi, banane, oleoginoasele – migdale, nuci, brânzeturi moi și fermentate, ouă, citrice, cereale integrale, ficat.

Uite ce trebuie să consume

Te-ar mai interesa: Imunitatea naturală nu vă protejează la fel de bin...

o gravidă:

• Benefice pentru gravidă sunt cerealele integrale, care conțin fibre și folați, acestea fiind de ajutor în digestie, ușurând-o. De asemenea, pe copil îl ajută deoarece previne malformațiile măduvei spinării.

• Ouăle sunt o sursă bună de calciu și vitamine liposolubile, precum și lactatele.

• Iodul nu trebuie să lipsească din alimentație, căci poate cauza grave probleme de nutriție, și poate duce la instalarea cretinismului. Cele mai bune surse de iod sunt peștele sau fructele de mare.

Carența de vitamina B9:

Carența de vitamina B9 poate conduce la defecte majore de

Te-ar mai interesa: Medic pneumolog: Cum se realizează evaluarea pacie...

tub neural ale fătului, precum spina bifidă – închidere incompletă a măduvei spinării și a coloanei vertebrale. Mai mult, lipsa folaților sau prezența acestora în cantități insuficiente în organismul gravidei poate declanșa avortul spontan. De aceea, gravida, la indicația medicului ginecolog va lua acid folic și din alimentație, dar și sub forma de suplimente.

Consecințele aportului inadecvat sunt anemia, diaree, oboseală, insomnie, scăderea apetitului, defecte de tub neural la făt.

Te-ar mai interesa: Un medic atenționează. Greșeala pe care o fac mulț...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor.

Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Ultimele stiri