sâmbătă, iunie 25, 2022

De îndată ce observăm o anomalie la sâni, unele femei se sperie. Se temem că ar putea fi cancer de sân . Totuși, exista și alte probleme mai puțin grave care ne pot afecta aceasta parte a corpului.

Afectiunile benigne ale sânului. Boli cu simptome asemănătoare ale cancerului

Care sunt afecțiunile benigne ale sânului?
Sub denumirea de patologii benigne ale sânului sunt grupate o serie de anomalii ale sânilor de altă natură, dar care au în comun faptul că sunt diferite de cancerul de sân malign.

Te-ar mai interesa: O actriță celebră șochează: „Am pierdut nouă copii...

Astfel, afecțiunile benigne ale sânului sunt bolile chistice, dermatologice, virale… Tocmai din acest motiv, pentru că multe simptome pot fi comune cancerului de sân, este întotdeauna indicat să consultați un medic.

pacienții

Durere
Durerea localizată la sâni se numește mastodinie. Cauzele sale pot fi variate, deși trebuie menționat că doar 1% din cazuri sunt cauzate de o patologie malignă.

Astfel, de exemplu, este necesar să se distingă mastopatia  fibrochistică, în care modificările ciclului menstrual provoacă acest simptom, de mastita puerperală (o infecție a glandei mamare în timpul alăptării) și durerea datorată utilizării de medicamente (în special hormonale) sau musculare.

Te-ar mai interesa: Cât de periculos este leșinul: 5 semne care alerte...

Tumora
Nu toate leziunile tumorale care apar la nivelul sânilor; totuși, în aceste cazuri este întotdeauna esențial să se efectueze un diagnostic diferențial care să excludă această presupunere.

Exemple clare de tumori benigne sunt fibroadenomul (care apare de obicei în timpul sarcinii, alăptării sau luării de contraceptive; nu provoacă durere, este adesea multiplu și trebuie monitorizat), tumora filode maligne (mai mare decât fibroadenomul și mai probabil să devină malign), necroza adipoasă a sânului sau galactocel (retenție de lapte).

Te-ar mai interesa: Monica Pop, după ce a fost operată de cancer pentr...

Scurgerea mameloanelor

În cazul în care apare scurgeri din mamelon, este important să se determine care este fluidul emis pentru a stabili natura specifică a patologiei. În acest fel, putem diferenția galactorea (lapte), teloreea (secreție gălbuie sau închisă la culoare) și teloragia (sânge).

Unele cauze frecvente ale secreției mameloare sunt papilomul introductiv unic (infecția virală a canalelor mameloare) și ectazia ductului (dilatarea acestor canale).

Te-ar mai interesa: Usturoi: cum să-l folosești pentru curățarea arter...

Alterări ale complexului areolă-mamelon

Complexul mamelon-areola poate suferi modificări ale aspectului său din cauza diferitelor forme de cancer de sân precum și a altor patologii. Dintre cele benigne, întâlnim două principale: un proces inflamator și infecțios al canalelor terminale și adenomatoza erozivă a mamelonului , o variantă a papilomului intraductal, potrivit 20minutos.es.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private