Alergia la ambrozie: ce este si cum se manifesta?

Ambrozia este o planta care creste pe tot teritoriul Romaniei si se poate adapta la diverse conditii meteorologice, dar are si un rol daunator pentru oameni, care dezvolta alergii.

Ambrozia Infloreste la inceputul verii si rezista pana aproape de inceputul lui noiembrie. In toata aceasta perioada, vantul ajuta planta sa polenizeze, purtand mici particule de polen, chiar si la sute de kilometric distanta.

Oamenii inhaleaza aceste particule, care pot genera reactii alergice. Alergia la ambrozie, denumita si ,,febra fanului’’, este una din alergiile sezoniere cu care multi romani se confrunta.

De ce apare alergia la ambrozie?

Raspunsul imun este cel care declanseaza simptomtologia. Pacientul intra in contact cu o substanta pe care o denumim ,,alergen’’, in cazul nostru polenul ambroziei.

Odata patrunsa in organism, sistemul imun detecteaza prezenta substantei straine si reactioneaza prin producerea de anticorpi. Acesta a fost primul contact cu alergenul, iar anticorpii raman in organism.

La urmatorul contact cu aceeasi substanta cu potential alergic, anticorpii vor reactiona prin producerea unor elemente chimice precum histamina. Rolul ei este important pentru dilatarea vaselor de sange, cresterea permeabilitatii vasculare, contractia muscularii netede, vindecarea plagilor, ciclul somn-veghe si neurotransmitere. Este principalul mediator al reactiilor de hipersensibilizare.

Care sunt factorii de risc si complicatiile alergiei

Exista sanse mai mari sa dezvoltati alergia la ambrozie atunci cand sunteti deja diagnosticat cu alte alergiii (de exemplu la acarieni sau la parul de pisica) sau chiar cu astm.  De asemenea, pacientii cu rude de gradul intai cu diagnostic pozitiv pentru alergii sau astm se afla in categoria de risc crescut.

Contacul cu fumul de tigara in primii ani de dezvoltare (atunci cand are loc procesul de maturare pulmonara) duce, din pacate, la dezvoltarea alergiilor sau astmului.

De asemenea, lucrand intr-un mediu toxic puteti fi expus la multipli alergeni care sa genereze reactii de hipersensibilizare. La departamentul de alergologie puteti beneficia de teste pentru alergiile dumneavoastra.

Complicatiile alergiilor afecteaza viata de familie, relatiile sociale si capacitatea de concentrare la munca. Simptomele alergiei pot genera insomnie noaptea si oboseala marcanta pe timpul zilei, fapt care altereaza starea generala. De asemenea, astmul se poate agrava, pot sa apara infectii ale urechilor si sinuzita cronica.

Care este diferenta dintre alergie si raceala

Alergia la ambrozie se manifesta prin simptome asemanatoare cu cele ale unei gripe. Nasul curge si este congestionat, ochii sunt rosii si dau senzatia de mancarime, pacientul stranuta, tuseste, se simte obosit, are astenie. Simptomele se manifesta atat timp cat exista contactul cu alergenul.

Pe de alta parte, raceala vine cu nas infundat, secretii nazale care au aspect vascos si uneori culoarea galben-verzuie, dureri musculare generalizate si chiar stare febrila.

Exista, insa, o perioada de latenta de la conctacul cu virusul, iar simptomele dispar, in general, in 7 zile.

Ce legatura exista intre alergie si cancer

In ultimul timp s-a observat cresterea numarul de cazuri de alergii, dar si de cancer. Din acest motiv, cercetatorii au studiat daca exista vreo legatura intre aceste fenomene.

Cele mai recente studii au descoperit ca pacientii cu diagnostic pozitiv pentru diverse tipuri de cancer au avut mai putine afectiuni alergice decat lotul de pacienti fara cancer. Testele au fost facute la nivel molecular.

Bineinteles ca este nevoie de mai multe studii pentru a ajunge la un rezultat concret, dar se pare ca incidenta cazurilor de alergie este mai mica la pacientii care au diagnostic pozitiv de cancer.

Tratamentul alergiei

Principala recomandare a medicilor de la sectia de alergologie este evitarea contactului cu polenul plantei. Daca simptomatologia afectiunii nu este prea severa, atunci medicatia simptomatica oferita de farmacist, fara reteta, poate ameliora manifestarile bolii.

La departamentul de alergologie puteti beneficia de imunoterapie. Prin aceasta tehnica se administreaza doze crescatoare de alergen specific, pe o durata lunga de timp, pentru a se efectua procesul de desensibilizare progresiva. S-a dovedit a fi o metoda eficienta de tratament al diverselor tipuri de alergii.

Terapia farmacologica include corticosteroizi cu aplicare nazala, care vor trata inflamatia de la acest nivel. Pentru multi pacienti rezultatul este prompt si eficient. Medicamentele antihistaminice sunt de mare ajutor. De asemenea, se pot folosi substante decongestionante, dar pe o perioada scurta de timp, deoarece dau dependenta.

Daca banuiti ca aveti simptomele unei alergii, va recomandam sa luati legatura cu un medic de la departamentul de alergologie.

Alergia este tratabila si nu merita sa suferiti disconfortul generat de simptomatele hipersensibilizarii la substante din mediul inconjurator.

Recent Posts

Horoscop 7 mai. Leii să țină de bani, iar Scorpionii să-și păstreze calmul

Horoscop 7 mai 2024. Gemenii, Balanțele, Vărsătorii și Peștii vor avea parte de schimbări neașteptate…

17 minute ago

Tulburări de învățare care pot fi asociate cu dislexia. De ce unii copii nu pot să citească, iar alții nu pot scrie sau calcula corect

Tulburări de învățare. Dislexia este observată în general în rândul copiilor, dar trebuie reținut faptul…

37 de minute ago

Horoscop Minerva până pe 15 mai. Zodiile care vor străluci și vor avea un succes remarcabil

Minerva a realizat previziunile astrale până pe data de 15 mai, analizând aspectele prin care…

56 de minute ago

2.500.000 de pensionari vor primi pensia pe iunie cu o întârziere de 42 de zile. Data la care vor primi pensia pentru iunie!

Sumele necesare pentru plata pensiilor înaintea Sărbătorilor Pascale au fost transferate, de către Casa Naţională…

o oră ago

Marțea Albă sau Raiul Anului Bisericesc. Fă acest lucru astăzi și vei noroc și protecție Divină tot anul

A treia zi de Paști este supranumită Marțea Albă, zi foarte importantă și notată tot…

2 ore ago

Pensie de peste 6000 de lei după 35 de ani de muncă pentru acești pensionari

Unii pensionari cu 35 de ani de muncă vor primi o pensie recalculată în valoare…

11 ore ago

Citeste si: