Sari la conținut

Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, încearcă rezolvarea dezechilibrelor din Direcțiile de Sănătate Publică

Ministrul Sanatatii
sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Alexandru Rafila

Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, încearcă rezolvarea dezechilibrelor din Direcțiile de Sănătate Publică (DSP). Actuala legislație care stă la baza funcționării Direcțiilor de Sănătate publică s-a dovedit una care generează mari inechități față de alți angajați din sistemul de sănătate. Acest lucru a dus la scăderea interesului medicilor de a lucra în cadrul DSP-urilor, epidemiologii fiind foarte greu de convins să își dorească să lucreze aici.

Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, vrea să modifice statutul directorilor de la DSP

Propunerile lui Rafila vor trebui să treacă de Parlament. Acesta a mai spus că vrea să modifice statutul directorilor de la Direcțiile de Sănătate Publică, dar pentru asta are nevoie de sprijinul Parlamentului, pentru modificarea unor legi importante.

Ministrul Sănătății își dorește ca medicii să fie aduși înapoi la Direcțiile de Sănătate Publică, prin salarii atractive, și prin oferirea unui statut favorabil. În prezent, diferențele salariale dintre funcția de doctor într-un spital public, și un funcționar public la DSP, sunt foarte mari.

”Apropo de Direcţiile de Sănătate Publică, pentru că şi acestea ar trebui să aibă conduceri stabile. Din păcate, nu avem, perioada aceasta, foarte multă atractivitate pentru medici, ca să ocupe postul de conducător al Direcţiilor de Sănătate Publică. A existat o propunere parlamentară din partea PNL, acum câteva luni, care permite practic oricărei persoane, indiferent de pregătirea profesională, să ocupe postul de director al  DSP. M-aş bucra dacă am găsi, împreună cu Parlamentul, cu colegi din Guvern, o cale prin care să reprofesionalizăm DSP”, a declarat Alexandru Rafila, citat de news.

Direcția de Sănătate Publică este o instituție publică cu personalitate juridică care își desfășoară activitatea în scopul realizării politicilor și programelor naționale de sănătate publică, promovarea sănătății, a activității de medicină preventivă și a inspecției sanitare de stat, precum și a planificării și derulării investițiilor finanțate de la bugetul de stat pentru sectorul de sănătate.

Anul 1831 reprezintă anul de naștere a DSP București

Spre exemplu, Direcția de Sănătate Publică București are o lungă istorie, iar începuturile sale datează încă din 1831, când a fost introdus „Regulamentul pentru îmbuntățirea și paza rânduielii în Poliția Bucureștilor practică”. Ulterior, în anul următor, a fost înființată „Eforia Spitalelor”, instituție de stat care administra unitățile medicale. În cele din urmă, în anul 1862, Comitetul Sanitar din Moldova și din Muntenia formează împreună o Direcție Sanitară la București, instituție care există și astăzi.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel