Sari la conținut

„Am cheltuit 25.000 de lire sterline pe analize private, convins că voi muri de cancer. Am fost un tată teribil, un soț teribil în acea perioadă”

Răsfoind zi și noapte Google pentru a cerceta semnele și simptomele unor boli, Stefan Jarmolowicz, tatăl a doi copii, era convins că are o formă rară de cancer. Și-a petrecut ani de zile luptându-se cu o anxietate extremă legată de sănătate și a ajuns să cheltuiască mii de lire sterline pe scanări medicale private în încercarea de a „confirma” ceea ce credea că știe – că este pe moarte.

Suferind de probleme de stomac, s-a convins că medicii din NHS nu au găsit indicii vitale despre problemele sale de sănătate și că are cancer intestinal – deși aceștia l-au asigurat că nu este așa. Așa că a continuat să cheltuiască aproape 25.000 de lire sterline pentru scanări private în încercarea de a-și „dovedi” sentimentul de nenorocire – dar a continuat să primească undă verde.

Obsesia sa că ceva nu era în regulă, în ciuda dovezilor medicale, a pus presiune asupra vieții sale personale și asupra căsniciei cu soția sa Carrie. Cuplul chiar s-a despărțit pentru scurt timp din această cauză.

Abia atunci când Stefan, acum în vârstă de 42 de ani, din St Helens, a început să abordeze problema anxietății de sănătate în sine și motivele din spatele ei, a început să aprecieze pe deplin imaginea de ansamblu. Fiind supraponderal și fără condiție fizică, și-a dat seama că trebuie să abordeze problema alimentației dezordonate și să își revizuiască stilul de viață pentru a crea un nou Stefan mai sănătos pentru el și familia sa.

Anxietate cronică legată de sănătate

Stefan, manager de PR, spune: „Am avut anxietate cronică legată de sănătate ani și ani de zile. Tatăl meu a murit de o formă foarte rară de cancer când aveam doar 11 ani, așa că nu trebuie să fii un geniu ca să-ți dai seama că de acolo a început problema pentru mine.

„El a avut o formă rară de cancer testicular, dar a fost diagnosticat greșit ani de zile. A ajuns în punctul în care avea dureri cronice de spate și apoi i-au găsit o tumoare de mărimea unei mingi de tenis în spate și a murit la vârsta de 40 de ani.

„Propria mea anxietate legată de sănătate a fost ceva care a bolborosit de-a lungul anilor. Am dezvoltat probleme digestive și am devenit convins că este vorba de cancer.

„Dar când a apărut Covid în 2020, anxietatea mea a ajuns la cote maxime. Stăteam pe Google timp de 23 de ore pe zi, căutând forumuri, căutând tulburări rare, m-a dus pe o cale întunecată și mi-a consumat viața. Am fost un tată teribil, un soț teribil în acea perioadă.

„Din 2015, socotesc că am cheltuit 25.000 de lire sterline pe teste și scanări private. Le-am băgat pe cardurile de credit pentru că mă gândeam: ‘Dacă fac doar acest RMN, atunci voi ști’.

„Dar scanarea se întorcea fără probleme și mă liniștea pentru o vreme, dar apoi anxietatea revenea – dacă au ratat ceva? Atunci căutam pe internet o altă clinică privată care nu avea nevoie de o trimitere și mă înscriam acolo. Dacă ești o persoană cu orice fel de dispoziție anxioasă, ești întotdeauna atras de cel mai rău scenariu.

„La momentul respectiv, părea o gândire rațională, dar acum văd că nu era așa și, de fapt, mi-e rușine că am refuzat să ascult de doctori și că am irosit toți acei bani. În cele din urmă mi-a îndepărtat soția și prietenii, pentru că pur și simplu nu puteam să mi se spună că mă înșelam în privința sănătății mele.”

Când soția lui Stefan, Carrie, care este asistentă medicală, a spus că nu mai poate face față anxietății lui legate de sănătate, el a știut că a venit timpul să primească ajutor de la un psihoterapeut pentru a se ocupa de problemele sale adânc înrădăcinate.

Stefan spune: „Soția mea este asistentă medicală, așa că are cunoștințe medicale bune, dar nu vorbeam decât despre problemele mele de sănătate. Ar fi atât de supărată văzând impactul pe care l-ar avea asupra vieții mele.

Căsnicie afectată

„Mi-a spus că ‘nu avem o căsnicie sănătoasă, că mă folosești ca pe o cutie de rezonanță medicală’ și că trebuie să caut ajutor. Terapia mi-a repus căsnicia pe drumul cel bun”.

De asemenea, a renunțat la alcool, după ce își făcuse obiceiul de a ieși noaptea să cumpere un bax de patru beri. Dar a început să înlocuiască alcoolul cu mâncare – consumând noaptea prăjituri, ciocolată și deserturi după ce mergea noaptea târziu la supermarket.

Stefan spune: „Am înlocuit alcoolul cu mâncare și, de fiecare dată când mă simțeam stresat, mâncam. Mă grăbeam la supermarket înainte de a se închide și cumpăram pungi mari de prăjituri, chipsuri, deserturi, orice îmi pica în mână.

„Sau, când soția mea era plecată, mâncam chiar și ouăle de Paște ale copiilor. Mă gândeam ‘ce fac, este un comportament rușinos’ – mă simțeam bine pe moment, dar apoi mă simțeam groaznic după chefuri.”

În noiembrie 2021, Stefan a început un nou rol ca PR manager pentru sala de fitness Ultimate Performance din Manchester, specializată în transformări corporale pentru sănătate și fitness. Acest lucru l-a făcut pe Stefan să-și pună în evidență propriile probleme cu nutriția, mai ales când a început să accepte că simptomele sale reprezentau mai degrabă sindromul colonului iritabil (IBS) decât cancerul.

El a spus: „În trecut, am fost mereu pasionat de fitness, așa că atunci când a apărut postul, mi s-a părut o slujbă de vis. Dar, în fond, nu-mi puteam controla dieta.

„M-am simțit ca un impostor absolut lucrând pentru o companie de fitness, când eu însumi eram atât de nepotrivit. Nu mă mai cântărisem de ani de zile, dar puteam vedea cât de rău mă simțeam.

„M-am cântărit și, când am văzut că era scris 90 kg, am plâns, m-am gândit: „Nu pot continua așa, trebuie să fac ceva”.”

Stefan a apelat la ajutorul antrenorilor personali cu care lucrează la Ultimate Performance și s-a înscris la unul dintre programele de transformare corporală de 16 săptămâni ale companiei, lucrând cu antrenoarea Nelea Plescan.

Sportul i-a schimbat viața

Stefan spune: „Nelea mi-a schimbat viața. Felul în care mănânc, felul în care mă antrenez, felul în care mă port.

„În decurs de șase luni, în urma dietei pe care a conceput-o antrenoarea mea, problemele mele digestive au dispărut. Știu că a avea un antrenor personal nu este cea mai ieftină opțiune și că este văzut ca un lux, dar în comparație cu banii pe care i-am risipit pe teste private, este o fracțiune din ei și toate problemele mele digestive s-au rezolvat și m-au făcut să mă simt ca o persoană complet nouă.

„Totul în viața mea este mai bine acum, sunt un tată mai bun, un soț mai bun, un prieten mai bun.”

A fost greu să se pună în formă în sala de sport, dar Stefan și-a păstrat întotdeauna ca motivație cei doi copii ai săi, Jack, de 13 ani, și Lilly, de 6 ani. El spune: „Primul lucru pe care l-am făcut a fost să-mi reamintesc zilnic, vizual, de ce o fac – pentru a dovedi că pot fi un exemplu bun pentru copiii mei și că nu voi renunța. Înainte, începeam un program de antrenament cu greutăți și de dietă, dura câteva săptămâni, apoi aruncam prosopul când nu vedeam rezultate sau când aveam orice formă de stres în viața mea.

„Așa că mi-am împânzit casa cu post-it-uri pentru a-mi reaminti de ce făceam asta, pentru a fi un model bun pentru copiii mei. Aveam aceste notițe peste tot – pe frigider, pe televizor, pe oglinda din baie, chiar și pe computerul meu de la serviciu.”

„În cele din urmă, acel „indiciu” vizual s-a implantat pur și simplu în creierul meu și m-a ținut pe drumul cel bun chiar și atunci când lucrurile au devenit dificile – a devenit ca o voce în capul meu, care mă împingea să merg mai departe. A devenit pur și simplu o a doua natură.”

A început programul de dietă și de fitness la mijlocul lunii aprilie, iar când a terminat, la mijlocul lunii august, a slăbit impresionant 20 kg și a ajuns în cea mai bună formă din viața sa. Împreună cu antrenoarea Neala, a încercat să abordeze factorii declanșatori ai exceselor alimentare, iar acum, când îi este foame, ia o sticlă de apă minerală sau iese la o plimbare, conchide Manchester Evening News.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel