Sari la conținut

Arsuri gastrice. Există semne care indică apariția cancerului esofagian cu mulți ani înainte de a fi diagnosticat

sursa

Arsurile gastrice apar, potrivit medicilor, atunci când conținutul din stomac ajunge în esofag. Acest traseu invers se întamplă atunci când sfincterul esofagian nu mai functionează normal. Acidul gastric din stomac irită esofagul si atunci apar arsurile la stomac.

Este și cazul lui Joe Moore. Timp de aproape 40 de ani, inainte de a fi diagnosticat cu cancer esofagian in stadiul 3,  Bărbatul de 66 de ani a avut arsuri la stomac.

Instalatorul, pensionar din Washington Township, avea 15 ani când a început lupta cu refluxul de acid. Il urmarise pe tatal lui cum purtase aceeasi batalie si stia exact ce inseamna simptomele lui. Nu si-a dat insa seama ca arsurile lui cronice – numite boala de reflux gastroesofagian – vor duce la cancer, potrivit BZI.

„L-am vazut pe tatal meu luptandu-se cu arsurile la stomac”

„Se trata cu antiacide și cu bicarbonat, așa că am procedat la fel”, a povestit el. Pe măsură ce îmbătrânea, simptomele nu treceau, ba chiar se agravau după o masa târzie. Lua antiacide și arsurile la stomac dispăreau pe moment. Ceea ce nu a realizat este că doar durerea a dispărut. Acidul gastric tot făcea daune. Abia când a început să apară sughițul nocturn și o senzație ciudata în piept, Moore a început să se îngrijoreze”, povestește bărbatul.

„Am știut la acel moment că ceva nu era bine”, spune el.

Arsurile la stomac ascundeau un cancer de esofag
Medicul de familie l-a trimis la un specialist gastroenterolog pentru o endoscopie. Atunci a aflat cât de grava era problema lui.

„După endoscopie, medicul mi-a spus: >”. I s-a mai dat doar un an de viață. „Când auzi așa ceva te gândești mai întăi la copiii și familia ta. Anul următor mi l-am petrecut punandu-mi lucrurile în ordine.”, a adăugat bărbatul.

Timp de un an a făcut chimioterapie și imediat după radioterapie, timp de 40 de zile. A fost un tratament agresiv, dar de succes.

Desi s-a vindecat, medicii l-au atenționat că are un risc ridicat de recidiva. I-au sugerat să elimine partea bolnava a esofagului sau, iar el nu a ezitat. Bărbatul spune că a optat pentru operație, deoarece cancerul ar fi reapărut sigur.

Intervenția chirurgicala

Medicii au îndepărtat cea mai mare parte a esofagului lui Moore. Apoi au reconstruit-o cu o porțiune din mucoasa stomacului.

„Nu mai am supapa care păstrează mâncarea în stomac”, spune el. Că urmare a operației, stomacul lui Moore are doar un sfert din dimensiunea inițială. Acum trebuie să doarmă stand în picioare și, tulburător, poate vomita și de 20 de ori pe săptămână. „Viață nu mai este aceeași, dar sunt încă aici. Daca nu ar fi fost acel sughițul, azi nu aș mai exista”.

„Arsurile la stomac pot fi tratate cu ușurință cu medicamente”, spune dr. Infantalino, „dar asta singur nu vă preveni cancerul esofagian”.

O persoana nu ar trebui să ia doar tratament pe o perioada îndelungată, fară a fi consultat. Acest lucru este valabil atât pentru medicamentele fară prescripție cât și pentru cele prescrise – reductoare de acid.

„Singura modalitate de a preveni cancerul esofagian este să știm daca mucoasa esofagului a fost modificata după ani de reflux acid”, spune medicul.

Celelalte modalități de prevenire a cancerului esofagian este de a nu fuma, de a evita obezitatea și de a bea doar ocazional.

Arsurile la stomac, factor de risc pentru cancerul esofagian

Arsurile la stomac cronice pot duce la boala de reflux gastroesofagian, o afecțiune digestiva în care conținutul stomacului ajunge în esofag, iritând mucoasa.

Netratata, boala de reflux poate duce la cancerul esofagian

Daca o persoana a avut arsuri la stomac de cel puțin trei ori pe săptămână, timp de cel puțin trei-cinci ani, mai ales daca acea persoana este un bărbat caucazian intre 45 și 70 de ani, obez, fumător și are antecedente familiale de esofag Barrett sau cancer esofagian , ar trebui să vedeți un medic, recomanda dr. Infantalino.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel