duminică, mai 28, 2023

Automedicația responsabilă, practica prin care europeniiîși gestionează singuri problemele uzuale de sănătate, cu intervenție minimă din partea profesioniștilor din domeniul sănătății, generează valoare socială și economică ce aduce sistemelor de sănătate europene economii consistente.

Potrivit datelor AESGP, prin stimularea automedicației responsabile cu doar 5%, se pot genera economii de 16 miliarde de euro în bugetul Uniunii Europene.

Te-ar mai interesa: Dietă Oprah. Vedeta este de nerecunoscut după ce a...

Automedicația responsabilă, bazată pe informare corectă, din surse credibile si avizate, reprezintă o opțiune eficientă de îngrijire a sănătății. Aceasta poate avea multiple beneficii atât pentru consumatori și pacienți, cât și pentru personalul medical și sistemul de sănătate. Pentru consumatori și pacienți, automedicația responsabilă reprezintă o metodă directă, rapidă și convenabilă de a-și gestiona starea de sănătate. Pe de altă parte, această practică le permite medicilor să prioritizeze și să acorde mai mult timp pacienților cu probleme serioase de sănătate. În același timp, automedicația responsabilă poate genera economii la bugetul alocat sănătății.

Te-ar mai interesa: Lidia Fecioru: Ceaiul care curăță vasele de sânge ...

Automedicație versus tratament ”după ureche”

„Automedicației îi sunt atribuite uneori conotații negative, de aceea  este nevoie să facem distincția între tratamentul „după ureche”, cum este cunoscut în termeni populari și automedicația responsabilă, sau rațională. Aceasta din urmă presupune un consumator informat, educat și responsabil care are capacitatea să facă distincția între situațiile în care își poate gestiona singur starea de sănătate și cele în care este necesar controlul medical și recomandarea avizată a unui specialist.”, spune Diana Mereu, Director Executiv RASCI.

Te-ar mai interesa: DSP Constanța, anunț privind calitatea apei după c...

„Evoluția segmentului de piață reprezentat de RASCI arată că există un interes din ce în ce mai mare al romȃnilorpentru gestionarea propriei stări de sănătate. De aceea, este important ca, atât noi,în calitate de reprezentanți ai industriei, cât și profesioniști din domeniul sănătății și factori de decizie, să fim pregătiți să le oferim acestora informații corecte și complete, pentru ca,pe lângă practicarea automedicației responsabile, să încurajăm consumatoriisă adopteși alte comportamente sănătoase.” adaugă Diana Mereu.

Te-ar mai interesa: Moșii de vară 2023. Ce este bine să împarți în Sâm...

RASCI, ca entitate reprezentativă pentru segmentul de medicamente fără prescripție medicală, suplimente alimentare și dispozitive medicale pentru îngrijire personală, susține administrarea responsabilă și avizată prin informarea corectă și educarea consumatorilor și pacienților din România.

„Despre sănătate, cu responsabilitate”

Începând cu anul trecut, asociația desfășoară campania „Despre sănătate, cu responsabilitate”, un demers educațional pe termen lung, care urmărește să contribuie nu doar la informarea, ci și la responsabilizarea consumatorilor, astfel încât aceștia să fie conștienți că sănătatea lor depinde de ei și că trebuie să folosească în mod corect produsele din aceste categorii.

Te-ar mai interesa: World Doctors Orchestra concertează la Ateneul Rom...

În data de 30 octombrie 2018, RASCI a inițiat o dezbatere cu reprezentanți ai autorităților, profesioniștilor din domeniul sănătății, industriei farmaceutice, dar și ai organizațiilor reprezentative pentru consumatori și pacienți, respectiv pentru studenții farmaciști și mediciniști, marcând astfel un an de la lansarea campaniei educaționale „Despre sănătate, cu responsabilitate”.

Informarea, educarea și responsabilizarea consumatorilor și pacienților români în vederea gestionării stării lor de sănătate, crearea unui cadru legislativ unitar pentru segmentul reprezentat, implicațiile și beneficiile principiului de automedicație responsabilă la nivel social și economic au fost principalele subiecte ale acestei dezbateri.

Campania se bucură încă de la început de sprijinul Ministerului Sănătății, Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), Colegiului Farmaciștilor din România (CFR) și al Consiliului Român pentru Publicitate (RAC). Acestora li s-au alăturat și Societatea Studenților în Farmacie București (SSFB), Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România (FASFR), Societatea Studenților în Medicină din București (SSMB),  Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR), Asociația Info-Sănătate, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), Colegiul Pacienților, Asociația Sănătate pentru Comunitate și platforme precum Doctrina si Totul Despre Pastile.

Mai multe informații despre campanie sunt disponibile pe site-ul și pagina de Facebook ale acesteia, www.aleginformat.roși https://www.facebook.com/aleginformat/.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private