miercuri, iunie 7, 2023

Dacă ești diabetic, probabil că ai fi suferit cu glicemie crescută. Este cunoscută și sub denumirea de hiperglicemie și există câteva semne la care poți fi atent mai ales când mergi la toaletă.

Este important să nu confundați glicemia crescută cu hipoglicemia, adică atunci când nivelul zahărului din sânge al unei persoane scade prea mult.

Afecțiunea poate afecta atât persoanele cu diabet de tip 1 și tip 2, cât și femeile însărcinate cu diabet gestațional. Uneori poate afecta persoanele care nu au diabet, dar acest lucru se va întâmpla de obicei la persoanele care au avut recent un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Te-ar mai interesa: Profesorul Mircea Beuran: Aceasta este cea mai bun...

Avertisment pentru glicemie crescută: 2 semne pe care le observi la toaletă

Există multe simptome ale glicemiei crescute, iar unul dintre cele mai proeminente este setea crescută și gură uscată.

Alte simptome includ:

  • oboseală,
  • vedere încețoșată,
  • scădere neintenționată în greutate,
  • dureri de burtă
  • senzație sau stare de rău.

Dar există două semne principale pe care probabil le vei experimenta și este important să fii atent la ele când mergi la toaletă.

  • Urinare frecventă: Mersul des la toaletă este un semn de creștere a zahărului din sânge la diabetici, afirmă NHS. Dacă nivelul zahărului din sânge este prea ridicat, atunci acest lucru forțează fluidele din celule. Aceasta, la rândul său, crește cantitatea de lichid livrată la rinichi, ceea ce vă face să doriți să urinați mai des. Dacă te trezești în miezul nopții pentru a merge la toaletă, atunci acest lucru se datorează faptului că rinichii tăi nu pot ține pasul și trebuie să scape de urină. Este, de asemenea, un semn de diabet.
  • Infecții urinare: Infecțiile urinare, cum ar fi afte și infecții ale vezicii urinare, sunt frecvente la persoanele care au glicemie crescută. S-ar putea să nu știți întotdeauna dacă aveți o infecție și există modalități cheie în care puteți identifica dacă aveți. Dacă simțiți o senzație de arsură când urinați, iar urina este tulbure, atunci ați putea avea o infecție. Sângele din urină este, de asemenea, un semn cheie al acestui lucru și ar trebui să discutați întotdeauna cu medicul dumneavoastră de familie.

Care ar trebui să fie glicemia 

Diabeticii sunt îndemnați să-și monitorizeze nivelul zahărului din sânge și, dacă sunteți diabetic, este posibil să vi se ofere un dispozitiv pentru a putea face acest lucru acasă. Vi se va spune care este nivelul mediu de zahăr din sânge și acesta este denumit nivelul de HbA1c.

Deși diferă pentru toată lumea, dacă vă monitorizați nivelurile acasă, atunci o țintă normală este de 4 până la 7 mmol/l înainte de masă și sub 8,5 până la 9 mmol/l la 2 ore după masă.

Te-ar mai interesa: Ce cauze are la baza mirosul puternic al transpira...

Dacă este testat la fiecare câteva luni, atunci o țintă normală de HbA1c este sub 48 mmol/mol (sau 6,5% pe scara de măsurare mai veche).

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private