Sari la conținut

Băutura care poate crește riscul de accident vascular cerebral și atac de cord. Sigur o bei și tu

energizante
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Băuturile comune cu impact negativ asupra musculaturii

Băutura care poate crește riscul de accident vascular cerebral și atac de cord. Un înlocuitor al zahărului numit eritritol, o substanță chimică folosită în unele băuturi energizante, a fost legat de coagularea sângelui, accident vascular cerebral, atac de cord și deces, potrivit unui nou studiu.

Cercetătorii au descoperit că Eritritol poate fi asociat cu rate mai mari ale condițiilor mortale.

„Gradul de risc nu a fost modest”, a spus autorul principal al studiului, Dr. Stanley Hazen, director al Centrului de Diagnostic și Prevenire Cardiovasculare de la Cleveland Clinic Lerner Research Institute.

Persoanele cu factori de risc existenți pentru boli de inimă, cum ar fi diabetul, aveau de două ori mai multe șanse de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral dacă aveau cele mai ridicate niveluri de eritritol din sânge, potrivit studiului, publicat în revista Nature Medicine.

Băutura care poate crește riscul de accident vascular cerebral și atac de cord. Sigur o bei și tu

Studiul a fost făcut pe mai mult de 4.000 de oameni din Danemarca și SUA. Cercetătorii au analizat modul în care îndulcitorul din băutura a influențat formarea unui cheag de sânge.

Dr. Stanley Hazen, de la Clinica Cleveland, a spus că îndulcitorul ar putea „îmbunătăți riscurile de coagulare”.

„Îndulcitorii precum Eritritolul au crescut rapid în popularitate în ultimii ani, dar trebuie să existe cercetări mai aprofundate asupra efectelor lor pe termen lung. Boala cardiovasculară se dezvoltă în timp, iar bolile de inimă sunt principala cauză de deces la nivel global. Trebuie să ne asigurăm că alimentele pe care le consumăm nu sunt contribuitori ascunși, a explicat el.

Până la 100.000 de britanici sunt internați din cauza unui atac de cord și același număr suferă de accident vascular cerebral în fiecare an.

Hipertensiunea arterială, colesterolul, diabetul, fumatul și obezitatea sunt toți factori de risc cunoscuți. Îndulcitorii sunt adesea recomandați persoanelor care suferă de obezitate și diabet ca înlocuitor al zahărului.

Cercetătorii au măsurat nivelurile diferitelor substanțe chimice din sângele pacienților cu risc de boli de inimă din SUA, înainte de a le reanaliza trei ani mai târziu. Ei au descoperit că riscul de deces a fost de două ori mai mare la pacienții care aveau cel mai mult Eritritol în sânge. Apoi au analizat mai mulți pacienți din SUA și Danemarca, găsind aceeași asociere.

Experții independenți au spus că studiul a arătat o legătură între îndulcitor și bolile de inimă.

„Autorii au descoperit o asociere potențial importantă între nivelurile de eritritol din sânge și impactul asupra sănătății. De asemenea, și-au dat osteneala să arate un mod viabil prin care efectul pe care l-au găsit ar putea avea loc.

Nivelurile mai ridicate de eritritol pot crește riscul formării de cheaguri de sânge și acest lucru, la rândul său, poate crește riscul de boală”, a spus profesorul Oliver Jones, de la Universitatea RMIT.

Profesorul Nita Forouhi, de la Universitatea din Cambridge, a afirmat că dovezile nu sunt încă definitive, dar evidențiază importanța investițiilor în cercetări ulterioare.

Ce este eritritol

Eritritolul este în jur de 70% la fel de dulce ca zahărul și este produs prin fermentarea porumbului, în același timp fiind găsit în niveluri scăzute produse de organism.

La fel ca sorbitolul și xilitolul, eritritolul este un alcool de zahăr, un carbohidrat care se găsește în mod natural în multe fructe și legume. Are aproximativ 70% din dulceața zahărului și este considerat fără calorii, potrivit experților.

Fabricat artificial în cantități masive, eritritolul nu are un postgust persistent, nu crește glicemia și are un efect laxativ mai puțin decât alți alcooli de zahăr.

„Eritritolul arată ca zahăr, are gust de zahăr și poți coace cu el”, a spus Hazen, care conduce și Centrul pentru Microbiom și Sănătate Umană al Clinicii Cleveland. „A devenit iubita industriei alimentare, un aditiv extrem de popular pentru keto și alte produse cu conținut scăzut de carbohidrați și alimente comercializate persoanelor cu diabet”, a adăugat el.

„Unele dintre alimentele etichetate cu diabet pe care le-am analizat aveau mai mult eritritol decât orice alt produs în greutate.”

Eritritol este, de asemenea, cel mai mare ingredient în greutate din multe produse „naturale” de stevie și Luo Han Guo, a spus Hazen. Deoarece stevia și Luo Han Guo sunt de aproximativ 200 până la 400 de ori mai dulci decât zahărul, este necesară doar o cantitate mică în orice produs.

Cea mai mare parte a produsului este eritritol, care adaugă aspectul cristalin asemănător zahărului și textura la care se așteaptă consumatorii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel