sâmbătă, iulie 2, 2022

Beneficiile muncii în livadă sau în grădină pentru sănătate sunt incredibile, multe afecțiuni fiind tratate cu ajutorul naturii. Indiferent dacă avem sau nu grădină, o astfel de muncă este posibilă chiar și pe balcon, acolo unde ne putem realiza o mică grădină urbană. Câteva ghivece de flori, niște pietricele colorate, apă și mănuși de protecție sunt doar câteva dintre „medicamentele” foarte eficiente pentru tratarea unor afecțiuni. 

Te-ar mai interesa: VIDEO șocant. Momentul în care o turistă este omor...

Petrecerea timpului în natură, contactul regulat cu plantele, animalele și mediul natural ne pot îmbunătăți sănătatea psihică și fizică. Cei care nu au posibilitatea să desfășoare activități fizice în livezi sau grădini, își pot încropi o mică grădină urbană în balcon, pe terasă ori chiar în fața blocului. Dacă pare dificil, este bine să conștientizăm că există multiple beneficii ale muncii în grădină. Iar faptul că putem trata anumite boli este chiar o veste excelentă!

Apariția pandemiei de COVID-19 a condus la o schimbare a comportamentului uman a stilului de viață și a realității la care a trebuit să ne adaptăm. Din păcate, nu toți se pot adapta noilor condiții și, din cauza sentimentului de incertitudine și a izolării, multe persoane au început să se confrunte cu anxietate, tristețe, depresie etc. Deși toți simțim oarecum la fel, în funcție și de gradul de percepție, de experiențele avute, de cât de puternici suntem, este o experiență complet nouă ce ne induce o stare de disconfort psihic. Chiar și reluarea stilului de viață după perioada de izolare a constituit o problemă pentru mulți deoarece a fost nevoie de o readaptare la un nou stil de viață pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp folosind tot felul de măsuri de protecție și fiind nevoiți să respecte o serie de restricții impuse de autorități. Iar pentru mulți dintre noi, astfel de măsuri care solicită un anumit efort pot avea un impact psihologic ce ne poate afecta sănătatea. În unele cazuri, o depresie puternică poate duce la alte boli grave de care habar nu avem.

Te-ar mai interesa: Semne de alarmă care anunță polipii uterini. Toate...

Beneficiile muncii în grădină: un astfel de hobby reduce stresul 

Studii recente relevă faptul că cei care au ca hobby grădinăritul sunt mult mai rezistenți în fața stresului decât cei care nu au astfel de preocupări. Este foarte important să conștientizăm că lumina naturală și soarele au multe beneficii asupra sănătății, un exemplu elocvent fiind doar vitamina D pe care o putem lua în mod natural stând la soare câteva ore pe săptămână. Potrivit ResearchersTrusted Source,  o jumătate de oră petrecută în soare poate produce între 8.000 și 50.000 de unități de vitamina D în corpul nostru, în funcție de hainele pe care le purtăm și de culoarea pielii noastre. Iar despre vitamina D se știe că este esențială pentru sute de funcții ale organismului uman: întărirea oaselor și a sistemului imunitar fiind doar două dintre exemple. De asemenea, sunt studii care arată că timpul petrecut în grădină, în aer liber, ne eliberează de stres, de anxietate, de tristețe, de gânduri negre și ne dă o bunădispoziție.

Te-ar mai interesa: Gestul care îți poate salva viața, în caz de infar...

Antidepresiv natural

Un alt studiu realizat în Norvegia arată că pacienți diagnosticați cu depresie, stare de spirit proastă persistentă sau cu tulburare bipolară de tip II au fost îndrumați să petreacă șase ore pe săptămână de flori și legume. După trei luni, jumătate din acești pacienți au avut o îmbunătățire semnificativă a simptomelor depresiei. Mai mult decât atât, starea lor de spirit a continuat să fie mai bună timp de trei luni după încheierea programului de grădinărit. Potrivit cercetătorilor, aceste efecte ar fi legate de faptul că activitățile de grădinărit au un caracter de noutate pentru pacienți și de aceea munca în grădină sau în livadă îi scoate pe aceștia din depresie.

Te-ar mai interesa: Nutriționist: Așa îți calculezi porția corectă de ...

Tratament profilactic pentru anumite boli grave

Este adevărat că munca în livadă și grădinăritul nu sunt chiar activități tocmai simple, deoarece presupun multă dăruire, pricepere, hărnicie, îndemânare, răbdare, perseverență, dar sunt potrivite persoanelor de orice vârstă. Totuși, calculând rezultatele muncii, fiecare minut petrecut aici se merită cu prisosință! Petrecerea timpului în natură, contactul regulat cu plantele, animalele și mediul natural ne pot îmbunătăți sănătatea psihică și fizică. Cei care nu au posibilitatea să desfășoare activități fizice în livezi sau grădini, își pot încropi o mică grădină urbană în balcon, pe terasă ori chiar în fața blocului. O recomandare ar fi îngrijirea de plante aromatice și de legume. Astfel de activități în natură pot ameliora simptomele unor boli grave având efecte benefice pe termen mediu și lung pentru pacienți ce luptă cu boli ca: diabet, artrită, astm etc. Munca în livadă și grădinăritul sunt recomandate în special persoanelor mai în vârstă, dar și tinerii se pot bucura de efectele benefice ale activităților în natură. Sunt medici care recomandă persoanelor depresive și dependente de medicamente pentru acest tip de afecțiuni terapia prin grădinărit. În timpul grădinăritului sau al muncii în livadă, stăm la aer curat și la soare iar săpatul, plantatul, plivirea, igienizarea, tăierea pomilor sau a arbuștilor – ce necesită forță și întinderi – sunt forme excelente de exerciții fizice, mai ales pentru persoanele ce resimt exercițiile mai serioase ca fiind o provocare. De asemenea, sunt studii ce atestă că grădinăritul și munca în livadă pot preveni demența senilă și pot chiar opri această boală cumplită de care suferă milioane de oameni în toată lumea și pentru care încă nu s-a găsit un leac eficient. Ei bine, iată câte beneficii are munca în grădină sau în livadă. Natura ne-a dăruit poate cele mai de preț leacuri de care ar trebui să fim conștienți și recunoscători în fiecare zi, în fiecare moment al vieții. Și dacă suntem mai recunoscători și mulțumim în fiecare moment naturii și frumuseților sale, poate că ne vom simți mult mai bine pe termen lung.

Te-ar mai interesa: Avertismentul unui medic: Nu vă autodiagnosticați!...

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private