Sari la conținut

„Brățara Vieții”, sistemul de telemedicină acordat gratuit pentru anumite categorii de persoane la risc

Foto: arhiva Doctorul Zilei

Un nou sistem de acordare a asistenţei medicale prin telemedicină va fi disponibil gratuit pentru bcureştenii care locuiesc în sectorul 1. 

Astfel, o brăţară va putea face diferenţa între viaţă şi moarte pentru persoanele singure, cu probleme medicale. „Brățara Vieții” are un buton de panică. Dacă acesta este apăsat, telefonul mobil asociat sună automat serviciul nonstop de telemonitorizare de la Centrul Caraiman. Cinci medici și opt ambulanțe pot interveni din acel centru.

La primirea alertei, specialiștii centrului urmează un protocol de intervenție, iar dacă este cazul, sună la 112 și trimit și fișa medicală a persoanei respective.

Medicii au la îndemână și un istoric medical al pacienților, cu date despre tratamentele pe care le urmează, astfel încât să reacționeze mai prompt și mai eficient. Sunt înscrise în sistem și persoane de 30 – 40 de ani cu diverse afecțiuni medicale care se simt mai în siguranță că pot primi rapid ajutor.

„În funcție de ceea ce ne relatează pacientul, fie putem da o indicație telefonică – poate pacientul ne întreabă cum să-și ia medicamentele sau dacă e cazul să schimbe doza sau poate simte nevoia să stea de vorbă cu cineva la telefon.

Dacă relatează ceva în schimbarea stării de sănătate, în sensul agravării sau că a căzut la domiciliu sau are nevoie de un alt tip de ajutor, în funcție de protocol intervenim”, a explicat dr. Iuliana Baltea, director adjunct al Centrului Multifuncțional Caraiman, potrivit tvr.ro.

Primăria are disponibile pentru locuitorii din sectorul 1 3.000 de brățări, cumpărate înainte de pandemie, dar doar 150 sunt folosite în prezent.

Brățara vieții este gratuitã pentru cei cu domiciliul în sectorul 1 care au venituri sub 2.500 de lei ori sunt persoane vulnerabile. Pentru ceilalți este o coplată modicã de 10 sau 20 de lei lunar, în funcție de venit. De menţionat că şi fundația Crucea Alb-Galbenă oferă astfel de brățări.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.