sâmbătă, decembrie 4, 2021

Românii sunt iarăși în top. În topul consumului unuia dintre cele mai controversate alimente ale tuturor timpurilor. Este înfierat de toți doctorii, iar dacă am pune în balanță minusurile și plusurile lui, am vedea clar cât de dezechilibrată ar fi balanța.

Și totuși? Cum putem ceda atât de ușor, știind că ne așteaptă boli și îngrășare, doar pentru câteva minute de plăcere?

Te-ar mai interesa: Unul dintre cele mai puternice remedii naturale pe...

Fiindcă da, zahărul ne aduce plăcere. Dulcele ne binedispune, ne alină. Românii sunt mari consumatori de zahăr, arată statisticile. Media naţională este de 30 de kilograme pe an, de două ori mai mare decât cea din Uniunea Europeană. O explicaţie ar fi aceea că oamenii nu citesc etichetele produselor pe care le cumpără. Dacă ar face-o, ar afla că aproape orice aliment procesat conţine adaos de zahăr.

Înainte să cumperi un produs trebuie să citeşti eticheta, spun specialiştii. Un sfat pe care nu-l respectă însă toţi românii.

Medicii spun că o persoană care face mişcare ar trebui să consume cam 20 grame de zahăr adăugat pe zi.

Te-ar mai interesa: Testare Covid ar urma să fie gratuită la medicul d...

La un simplu calcul, constatăm că cei mai mulţi dintre români depăşesc limita.

România se află pe primul loc în Europa la consumul de zahăr, cu 30 de kilograme anual pe cap de locuitor. Cifra este de două ori mai mare decât media europenă, potrivit digi24.ro.

Consumul zilnic de zahăr recomandat: 20 g

Exemple de produse care conțin zahăr

Lapte 200 ml – 10 g carbohidrați (glucide/zaharuri)

Te-ar mai interesa: Lucrul care a salvat cele mai multe vieți, încă de...

Pâine 10 felii – 50 g

Suc natural 500 ml – 50 g

România – Consum zahăr: 30 kg/locuitor

Media europeană – Consum zahăr: 16 kg/locuitor.

„Consumul în exces de zahăr și orice zaharuri, cum ar fi și glucoza din fructe, duce la boli metabolice și obezitate. Asta înseamnă diabet, hipertensiune, boli vasculare, sindrom metabolic, obezitate și multe altele. Pe lângă asta, vorbim de aspectul exterior. Este foarte important dacă facem mișcare, pentru că zaharurile, carbohidrații, reprezintă principala sursă de energie. Totodată, zahărul este cel care rupe fibra de colagen și elastina din structura pielii. Sfătuiesc pacienții mei să consume stevia sau xilitolul. Studiile științifice au arătat că sunt singurele produse sigure pentru consumul pe termen lung”, spune nutriționistul Florin Ioan Bălănică.

Te-ar mai interesa: Medicul Mihai Craiu, mesaj de adio, după mai multe...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Ultimele stiri