Sari la conținut

Care sunt cele 7 obiceiuri sănătoase care scad riscul de DEMENȚĂ la persoanele cu risc GENETIC

simptome dementa
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Semne care pot indica demența

Care sunt cele 7 obiceiuri sănătoase care scad riscul de DEMENȚĂ la persoanele cu risc GENETIC

De la menținerea unei vieți active și la o dietă sănătoasă până la controlul colesterolului și reducerea aportului de zahăr, cercetătorii vorbesc despre șapte schimbări simple ale stilului de viață pe care le pot face adulții în vârstă cu factori de risc genetici pentru a reduce șansa de a dezvolta demență.

Care sunt cele 7 obiceiuri sănătoase care scad riscul de DEMENȚĂ la persoanele cu risc GENETIC

Șapte obiceiuri sănătoase și factori de stil de viață pot juca un rol în scăderea riscului de demență la persoanele cu cel mai mare risc genetic, potrivit cercetărilor.

Cei șapte factori cardiovasculari și de sănătate a creierului, cunoscuți sub numele de Asociația Americană a Inimii Life’s Simple 7, sunt:

1. Fii Activ,

2. Adoptă obiceiuri alimentarea sănătoase,

3. Menține o greutate ideală,

4. Nu fuma,

5. Menține o tensiune arterială sănătoasă,

6. Ține colesterolul sub control,

7. Ține glicemia sub control.

„Aceste obiceiuri sănătoase din Life’s Simple 7 au fost legate de un risc mai scăzut de demență în general, dar nu este sigur dacă același lucru se aplică persoanelor cu un risc genetic ridicat”, a spus autorul studiului Adrienne Tin, Ph.D. Centrul Medical al Universității din Mississippi din Jackson.

„Vestea bună este că, chiar și pentru persoanele care prezintă cel mai mare risc genetic, trăind după același stil de viață mai sănătos este probabil să aibă un risc mai scăzut de demență.”

Grupul cu cel mai mare risc genetic a inclus persoane care au avut cel puțin o copie a variantei genei APOE asociată cu boala Alzheimer

Studiul a analizat 8.823 de persoane cu ascendență europeană și 2.738 de persoane cu ascendență africană, care au fost urmărite timp de 30 de ani. Oamenii aveau o vârstă medie de 54 de ani la începutul studiului.

Participanții la studiu și-au raportat nivelurile în toți cei șapte factori de sănătate. Scorurile totale au variat de la 0 la 14, 0 reprezentând cel mai nesănătos scor și 14 reprezentând cel mai sănătos scor.

Scorul mediu în rândul celor cu ascendență europeană a fost de 8,3, iar scorul mediu în rândul celor cu ascendență africană a fost de 6,6. Cercetătorii au calculat scorurile de risc genetic la începutul studiului folosind statistici la nivelul genomului bolii Alzheimer, care au fost folosite pentru a studia riscul genetic pentru demență.

Participanții cu ascendență europeană au fost împărțiți în cinci grupuri, iar cei cu ascendență africană au fost împărțiți în trei grupuri pe baza scorurilor de risc genetic. Grupul cu cel mai mare risc genetic a inclus persoane care au avut cel puțin o copie a variantei genei APOE asociată cu boala Alzheimer, APOE e4.

Dintre cei cu ascendență europeană, 27,9% aveau varianta APOE e4, în timp ce dintre cei care aveau ascendență africană, 40,4% aveau varianta APOE e4. Grupul cu cel mai scăzut risc a avut varianta APOE e2, care a fost asociată cu un risc scăzut de demență. Până la sfârșitul studiului, 1.603 de persoane cu ascendență europeană au dezvoltat demență și 631 de persoane cu ascendență africană au dezvoltat demență.

Persoanele cu cele mai mari scoruri în factorii stilului de viață au avut un risc mai scăzut de demență în toate cele cinci grupuri de risc genetic

Pentru persoanele cu ascendență europeană, cercetătorii au descoperit că persoanele cu cele mai mari scoruri în factorii stilului de viață au avut un risc mai scăzut de demență în toate cele cinci grupuri de risc genetic, inclusiv grupul cu cel mai mare risc genetic de demență.

Pentru fiecare creștere cu un punct a scorului factorului stil de viață, a existat un risc cu 9% mai mic de a dezvolta demență.

Printre cei cu ascendență europeană, în comparație cu categoria scăzută a scorului factorului stil de viață, categoriile intermediare și înalte au fost asociate cu un risc mai mic de demență cu 30% și, respectiv, 43%.

Printre cei cu ascendență africană, categoriile intermediare și înalte au fost asociate cu un risc mai mic de demență cu 6% și, respectiv, cu 17%. Printre persoanele cu ascendență africană, cercetătorii au descoperit un model similar de scădere a riscului de demență în toate cele trei grupuri printre cei cu scoruri mai mari la factorii stilului de viață. Dar cercetătorii au spus că numărul mai mic de participanți din acest grup a limitat rezultatele, așa că este nevoie de mai multe cercetări.

„Este nevoie de eșantioane mai mari de la diverse populații pentru a obține estimări mai fiabile ale efectelor acestor factori modificabili de sănătate asupra riscului de demență în cadrul diferitelor grupuri de risc genetic și medii ancestrale”, a spus Tin.

O limitare a studiului a fost dimensiunea mai mică a eșantionului în rândul persoanelor cu ascendență africană și faptul că mulți participanți afro-americani au fost recrutați dintr-o singură locație.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel