Care sunt simptomele bolii coronariene ischemice

Cu inima ta nu este bine să te joci. Uneori, deși tu ai impresia că este rezistentă și poate suporta orice, realitatea te contrazice. Dacă vrei să stai departe de bolile coronariene este bine să știi care sunt principalele manifestări, simptome și să mergi la medicul cardiolog.

Cardiopatia ischemică înseamnă acea boală care se caracterizează prin îngustarea arterelor coronare, vasele care irigă mușchiul inimii. Simptomele sunt multe, de la durerea în piept, până la lipsa aerului și în cazuri grave la declanșarea infarctului de miocard.

Principalul factor de risc al cardiopatiei ischemice este ateroscleroza. Alți factori sunt: fumatul, hipercolesterolemia, hipertensiunea arterială, sedentarismul, diabetul zaharat, obezitatea.

Iată care sunt principalele semne și simptome ale bolii:

  • Angina pectorală este primul simptom. Totodată, în cazul bolii coronariene ischemice, durerea este cel mai frecvent retrosternală – în spatele sternului -, însă ea poate să fie localizată și epigastric, adică în coșul pieptului, sau între omoplați, brațe, coate și degete. Durerea este determinată de efort, de stres și foarte important, subliniază medicii, durerea cedează în intensitate când pacientul stă în repaus sau dacă ia pastilele recomandate de cardiolog. Specialiștii atrag atenție că în unele situații durerile sunt foarte ușor de confundat cu cele caracteristice reumatismului sau cu durerile gastrice. De regulă, durerea poate să țină până la zece minute. Doar în cazurile grave, durerea apare în perioada când bolnavul se află în repaus, iar dacă durează mult timp poate fi primul semn al unui infarct de miocard. Rar, durerea este însoțită și cu stări de greață, vărsături și de aceea este ușor de confundat cu o afecțiune de natură digestivă, când de fapt, sunt primele semne ale infarctului de miocard.
  • Palpitațiile sau perceperea de către individ a bătăilor cardiace puternice. Sunt asemănate cu o senzație de gol, iar ele pot fi semnul bolii coronariene ischemice.
  • Dispneea de efort sau senzația că îți lipsește aerul. Este un simptom grav, care își face simțită prezența atunci când există o afectarea serioasă de natură cardiacă.

De asemenea, pacientul poate să aibă și simptome care sunt comune altor afecțiuni precum sunt: oboseală, transpirații, greață, vărsături.

Atenție! Dacă ai astfel de simptome nu aștepta să-ți treacă, nu le neglija. Mergi la medicul specialist cardiolog pentru efectuarea analizelor și stabilirea diagnosticului. Medicul îți va recomanda analize de sânge, o ecografie cardiacă, o electrocardiogramă și mai rar, în cazuri grave, poți primi și indicație pentru coronografie. Însă, diagnosticul odată stabilit, pacientul poate începe tratamentul, numai așa reușind să-și crească calitatea vieții și să micșoreze eventualele complicații care pot să apară.

Recent Posts

Horoscopul BANILOR în săptămâna 27 mai-2 iunie. ZODIILE norocoase

Conjucţiile astrale pentru săptămâna 27 mai-2 iunie anunţă oportunităţi, dar şi rezolvări ale unor probleme…

7 ore ago

Boala obrajilor pălmuiţi sau eritemul infecţios

Boala obrajilor pălmuiți sau eritemul infecțios este o infecție virală eruptivă care afectează în principal…

8 ore ago

Cine ar supraviețui în cazul unui război nuclear? Scenariu apocaliptic: 5 miliarde de oameni mor în primele 72 de ore

Consecințele unui război nuclear pe scară largă ar putera fi terifiante: milioane de oameni vor…

8 ore ago

În ce zi sunt MOŞII DE VARĂ în 2024 şi ce se dă de pomană?

Cu ocazia Moșilor de Vară, credincioșii obişnuiesc să viziteze mormintele rudelor decedate, să le curețe…

9 ore ago

TOP 4 ZODII binecuvântate de DESTIN în luna IUNIE

Iunie, prima lună a verii, vine cu vești bune pentru patru semne zodiacale. Astrologii spun…

9 ore ago

Un medicament pentru diabet poate proteja rinichii (STUDIU)

Un medicament popular împotriva diabetului ar putea fi extrem de util şi pentru protejarea sănătăţii…

10 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Transplant pulmonar