vineri, mai 29, 2020

Boala mână-gură-picior este o infecție virală  care provoacă erupţii în cavitatea bucală sau pe gură, pe mâini, picioare şi uneori pe fese.

Boala mână-gură-picior debutează ca o viroză, cu febră, dureri în gât și erupții pe piele. Cei mai vizați sunt copiii din comunitate, școli și grădinițe. Chiar dacă multe cazuri se înregistrează la copii, și adulții se îmbolnăvesc de această boală.

Citește și:

Boala mână-gură-picior este provocată de enterovirus, care se răspândește rapid prin tuse și strănut. De asemenea, se poate răspândi prin scaunul infectat, dacă fecalele ajung pe mâinile copilului, iar apoi atinge obiecte pe care alţi copii le introduc în gură. De cele mai multe ori, boala se declanşează în cadrul unui colectiv.

După o perioadă de incubație de trei-șase zile, boala începe să se manifeste cu primele simptome. Ca o gripă severă, boala mână-gură-picior debutează cu febră mare, stare de oboseală și roșu în gât. Apoi, fie în aceeași zi, fie în următoarele, apar și erupții ușoare pe zonele membrelor inferioare, superioare și în jurul gurii. Erupţiile pot fi dureroase, iar acestea se pot sparge şi forma o coajă. În unele cazuri, nu există simptome sau dacă apar, ele sunt foarte uşoare. De obicei, boala nu durează mai mult de aproximativ o săptămână.

Citește și:

Semne si simptome

  • febra mare 39-40 grade Celsius
  • dureri in gat datorita leziunilor vezicularea si ulcerative de la nivelul mucoasei bucale (linguale, gingivale, faringiene ), din cauza carora copilul nu poate manca. Copiii mai mici pot refuza si lichidele, ceea ce duce la deshidratare.
  • eruptie maculopapuloasa, veziculoasa pe palme, talpi, in jurul buzelor. Succesiunea eruptiei este de cele mai multe ori urmatoarea: gura-mana-picior.
  • alterarea starii generale, iritabilitate
  • scaderea apetitului
  • deshidratare.

Citește și:

Dată fiind similitudinea cu gripa, este foarte important să vă prezentați la medic de la debutul primelor simptome. Doar doctorul va putea stabili diagnosticul corect.

Boala mână-gură-picior nu este gravă, nu implică riscuri majore pentru sănătate și se vindecă întocmai ca o viroză, în 7-9 zile. Însă e important să nu uităm că este foarte contagioasă și este indicat ca părinții care observă primele simptome să rețină copiii la domiciliu, ca boala să nu se răspândească în toată comunitatea.

Și părinții se molipsesc ușor, de aceea se impune izolarea.

Parteneri