Sari la conținut

Ce trebuie să știi despre chisturile pe ovar. Ginecolog: Multe femei cu sindromul ovarelor polichistice se luptă cu obezitatea”

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Sindromul ovarelor polichistice este una dintre cele mai frecvente cauze ale infertilității feminine. Dar poți rămâne însărcinată chiar dacă ai acest diagnostic, pentru că sunt disponibile mai multe tratamente eficiente de fertilitate, de la cele medicamentoase până la FIV.

Majoritatea femeilor vor putea concepe cu o combinație realizată din modificări ale stilului de viață și medicamente pentru fertilitate. În timp ce unele femei cu sindromul ovarelor polichistice vor avea nevoie de FIV, marea majoritate vor putea rămâne însărcinate fără a ajunge la proceduri avansate.

Multe femei cu sindromul ovarelor polichistice se luptă cu obezitatea

”Multe (dar nu toate) femei cu sindromul ovarelor polichistice se luptă cu obezitatea. Acest lucru este cauzat de faptul că sindromul afectează în mod negativ modul în care corpul procesează insulina, care, la rândul său, poate determina creșterea în greutate,” explică dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Unul dintre principalele motive pentru care femeile cu acest sindrom nu pot concepe este, potrivit ginecologului, că nu ovulează sau nu ovulează în mod regulat. Cele care sunt supraponderale sunt mai susceptibile de a experimenta o anovulație mai severă, fiind vorba și de mai multe luni între ciclurile menstruale.

Studiile au descoperit că pierderea în greutate cu 5 până la 10% poate face posibilă reinstalarea ciclurilor menstruale și a ovulației. Însă nu este sigur și că vei putea concepe fără ajutorul unui tratament de fertilitate. Dar, da, șansele ca acesta să fie eficient sunt semnificativ mai mari.

Alimentația sănătoasă și exercițiile fizice

O alimentație sănătoasă este importantă pentru femeile cu sindromul ovarelor polichistice, pentru că reduce riscul de a deveni supraponderală și de a întâmpina probleme în ceea ce privește secreția de insulină.

Deși unele studii susțin că o dietă cu un conținut scăzut de carbohidrați ar fi eficientă, ele nu i-au convins pe chiar toți specialiștii în infertilitate.

”Cel mai important lucru rămâne să ai o dietă în care să fie incluse alimente bogate în nutrienți, în proteine de calitate, dar săracă în alimente procesate și care conțin zahăr. În ceea ce privește exercițiile fizice, nici acest lucru nu este cert că te va ajuta să concepi. Însă stilul de viață sănătos, care include și mișcarea, ajută tratamentele de fertilitate să fie mai eficiente. Așa că dacă vrei să rămâi însărcinată, merită efortul,” adaugă dr. Vythoulkas.

Medicamente pentru restabilirea ovulației

Pentru tratamentul sindromului ovarelor polichistice există mai multe medicamente, de asemenea și pentru a ajuta concepția. De exemplu, ar putea fi nevoie de tratamentul rezistenței la insulină, care ajută la pierderea în greutate, condiție care este importantă pentru restabilirea ovulației și favorizarea concepției.

Există mai multe medicamente pe care specialistul în infertilitate le poate prescrie (inclusiv tratament hormonal injectabil), însă schemele sunt personalizate.

Proceduri de fertilitate

Dacă tratamentele nu oferă rezultatele așteptate, următoarea opțiune este fertilizarea in vitro, care include stimularea ovariană, recoltarea ovulelor prin puncție foliculară, fertilizarea în laborator și embriotransferul. La femeile cu sindromul ovarelor polichistice unul dintre riscurile FIV este hiperstimularea ovariană.

”Alternativa mai puțin riscantă este maturarea ovocitelor în vitro (IVM). În acest caz, în loc să fie administrate doze mari de hormoni care să forțeze ovarele să producă mai multe ovocite, se administrează doze foarte mici sau deloc, iar specialistul în infertilitate recoltează ovocite imature, care vor fi maturizate în laborator. Ulterior, maturizate și apoi fertilizate, acestea vor fi transferate în uter, ca în cazul FIV,” conchide medicul ginecolog.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel