Sari la conținut

Cea mai simplă metodă pentru a scăpa de constipație. Mihaela Bilic: „Chiar funcționează!!”

Cea mai simplă metodă pentru a scăpa de constipație. Mihaela Bilic: „Chiar funcționează!!”

Societatea actuală, în care toate lucrurile se fac pe fugă și suntem mereu sub presiunea timpului, predispune la tulburări digestive. De cele mai multe ori, sărim peste mese și alegem fast-food-ul sau semipreparatele din comoditate sau din lipsă de timp pentru a găti sănătos.

Medicul nutriționist Mihaela Bilic atenționează că „civilizația predispune la constipație”. Într-o postare pe contul său de Instagram, Bilic vorbește despre cele trei cauze majore ale constipației. Și dacă despre necesitatea unei alimentații echiilibrate și nevoia de mișcare zilnică se vorbește mereu, a treia cauză a constipației este, din păcate, foarte puțin adusă în atenția opiniei publice.

Cea mai simplă metodă pentru a scăpa de constipație

Este vorba despre poziția pe toaletă. Știai că un obicei zilnic greșit poate să îți afecteze semnificativ sănătatea colonului și, implicit, a întregului organism?

„Care sunt cele 3 cauze majore ale constipației? O alimentație dezechilibrată (bogată în produse rafinate/ultraprocesate și săracă în fibre), lipsa de mișcare (sedentarismul) și poziția pe toaletă. Da, ați auzit bine, poziția “așezat” pe vasul de WC, cu picioarele îndoite la unghi de 90 °, nu permite evacuarea corectă a colonului!

Apărut în secolul 18 și considerat un semn de civilizație accesibil celor bogați, “tronul” confortabil din băile noastre este mai degrabă un obstacol pentru tranzitul intestinal. Mușchiul puborectal funcționează ca un lasou care blochează evacuarea intestinului atunci când stăm în picioare sau suntem așezați pe un scaun.

Singura poziție naturală și favorabilă defecării este să ne așezăm “pe vine”, așa cum o făceau strămoșii noștri și cum o face încă o mare parte din populația globului…culmea, mai puțin “civilizată” și mai puțin constipată”, a scris Mihaela Bilic.

WC-ul turcesc poate remedia problema constipatiei, hemoroizilor, herniei | LaTAIFAS

Care e poziția corectă ca să scapi de constipație și hemoroizi

Cercetătorii au făcut studii, iar rezultatele au arătat că poziţia corectă pentru a defeca este cea pe vine, cu genunchii flexaţi spre abdomen, astfel încât spaţiul intra-abdominal se reduce, presiunea creşte şi astfel ajută eliminarea dejecţiilor.

„Ce e de făcut, ne întoarcem la WC-ul turcesc? Puțin probabil. Există însă o soluție simplă și practică: un taburet pe care să ținem picioarele atunci când suntem așezați pe vasul de toaletă. Genunchii se ridică cu 25-30 cm, iar unghiul dintre abdomen și picioare (unghiul anorectal) se modifică de la 90 ° la 35 °, deblocând evacuarea colonului.

Medicul israelian Dov Sikirov a făcut chiar un studiu pe acest subiect, cu rezultate surprinzătoare: timpul necesar golirii intestinului în poziție ghemuită (“pe vine”) este de numai 50 secunde, în timp ce din poziția “așezat”, pe un vas de toaletă clasic, durata crește la cel puțin 130 secunde.

Așa că data viitoare când mergeți la WC, nu uitați să luați cu voi telefonul, cărți/reviste și un mic taburet pentru picioare. Chiar funcționează!!”, a explicat medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel