Sari la conținut

Cele mai puternice somnifere naturale cu efect imediat. Adormi buștean și te bucuri de un somn liniștit o noapte întreagă. Medic: . „Somnul slab sau insuficient poate agrava depresia/anxietatea, poate duce la probleme de memorie, poate crește șansele de boli cardiovasculare, procesarea cognitivă lentă și o calitate mai scăzută a vieții”

Adevăr: un somn teribil pe timp de noapte (sau o noapte întreagă) te poate face să te simți îngrozitor a doua zi. Din păcate, mai mult de 60 de milioane de americani suferă de un somn slab și peste o treime dintre americani nu dorm cel puțin șapte până la nouă ore în fiecare noapte.

Lipsa somnului sau privarea de somn poate avea, de asemenea, efecte secundare extinse dincolo de oboseală. „Somnul slab sau insuficient poate agrava depresia/anxietatea, poate duce la probleme de memorie, poate crește șansele de boli cardiovasculare, procesarea cognitivă lentă și o calitate mai scăzută a vieții”, spune Shelby Harris, M.D., Director de Sănătate a Somnului la Sleepopolis. Pierderea prelungită sau cronică a somnului poate duce la creșterea în greutate, tulburări cronice de dispoziție și chiar boli de inimă.

Somnul este modul în care corpul tău se întinerește și se reface singur. De aceea, trebuie să „trezim la importanța somnului, cu un joc de cuvinte”, spune Abhinav Singh M.D., F.A.A.S.M., director medical al Centrului de somn din Indiana. „Este de o importanță vitală pentru întregul corp, din cap până în picioare. Fiecare sistem de organe se bazează pe repararea și restabilirea în timpul somnului.”

O odihnă bună de noapte poate, de asemenea, să scadă riscul unor probleme grave de sănătate, să crească funcția cognitivă, să îmbunătățească starea de spirit/sănătatea mintală și să conducă la o viață generală mai sănătoasă și mai fericită, spune dr. Harris. „Somnul de calitate este fundamentul pe care se construiește orice altceva – Dacă doriți să pierdeți în greutate, să vă îmbunătățiți antrenamentele, să vă îmbunătățiți sănătatea mintală sau să vă creșteți nivelul de energie, un somn mai bun poate face realizarea acestor lucruri mai ușor.”

Soluțiile naturale te pot ajuta să dormi

Experții sunt de acord că, dacă întâmpinați dificultăți pentru a obține un somn de calitate, un somnifer natural merită încercat față de alte opțiuni precum alcoolul sau produsele farmaceutice, care desigur pot avea efecte secundare negative.

Aceste plante și suplimente pot sporu relaxarea, ducând la somn. Cu toate acestea, nu toate aceste ajutoare naturale pentru somn au cercetări ample în spate – și, de asemenea, merită remarcat faptul că soluțiile naturale pot provoca în continuare efecte secundare. Cel mai notabil este somnolența crescută în ziua următoare. Discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a încerca orice și fiți conștienți de eventualele interacțiuni cu alte medicamente pe care le luați.

  1. Melatonina

Melatonina este unul dintre cele mai populare ajutoare naturale pentru somn de pe piață.

Dr. Singh observă că, în comparație cu multe alte opțiuni, are cea mai mare cantitate de cercetări în spate. „Melatonina este un hormon pe care corpul nostru îl produce deja și poate avea un anumit beneficiu în scurtarea timpului de somn”, explică dr. Singh. Nu există o doză oficială recomandată pentru melatonină, dar doza sugerată este de la jumătate de miligram până la cinci miligrame cu o oră înainte de culcare, conform Cleveland Clinic.

Melatonina este cel mai comun ajutor natural pentru somn, dar nu este pentru toată, spune dr. Harris. În medicina somnului, folosim doze foarte mici de melatonină cu mai multe ore înainte de culcare pentru a ajuta la schimbarea treptată a ceasului corpului (ritm circadian) la persoanele cu tulburare întârziată a fazei de somn, sindrom de jet lag, tulburare de somn în schimburi și ocazional pentru insomnie.

  1. Extract de cirese

Extractul de cirese  este o alta optiune pe care o recomanda Snover. „Studiile arată că te menține într-un somn profund cu până la 90 de minute mai mult”, explică Snover.

Acest lucru este important pentru că, pe lângă problemele de a adormi, mulți oameni au și probleme în a adormi, spune ea.

  1. Magneziu

Magneziul este un alt ajutor natural pentru somn care poate ajuta la îmbunătățirea somnului prin relaxarea sistemului nervos al corpului, care are un efect foarte calmant asupra organismului și poate fi de ajutor seara, chiar înainte de a merge la culcare, spune dr. Harris.

Magneziul este un mineral care se găsește în mod natural în multe alimente și este important pentru funcționarea generală a corpului. S-a dovedit că ajută la repararea corpului și la îmbunătățirea funcției nervoase, ceea ce este „util pentru o calitate bună a somnului”, explică Snover.

Magneziul se găsește în multe alimente pe care le consumăm, cum ar fi cerealele integrale și legumele cu frunze închise la culoare. Încercați să luați magneziu cu aproximativ treizeci de minute înainte de culcare.

  1. Mușețel

Folosit frecvent la prepararea ceaiului, mușețelul este o plantă cunoscută pentru calitățile sale calmante. Cercetările arată că este un „inductor de somn” și poate fi folosit ca „un sedativ ușor pentru a calma nervii și pentru a reduce anxietatea, pentru a trata coșmarurile, insomnia și alte probleme de somn”, potrivit National Institutes of Health.

  1. 5-HTP

5-HTP este o substanță chimică naturală produsă de aminoacizii găsiți în corpul nostru, care ajută la producerea serotoninei. Atunci când este administrat suplimentar la o doză cuprinsă între două sute și patru sute de miligrame, poate crește producția de serotonină și melatonină, care sunt utile pentru o serie de afecțiuni, inclusiv dificultăți de somn. Snover explică că serotonina și melatonina sunt „hormonii naturali ai somnului” ai corpului, iar menținerea acestor hormoni în echilibru este crucială pentru sănătatea generală. Dar amintiți-vă, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua orice suplimente.

  1. Lavandă

Lavanda este un alt remediu natural folosit de mulți pentru proprietățile sale calmante. Este folosit în mod obișnuit în aromoterapie sau în amestecuri de ceai. Într-un studiu privind inhalarea uleiului esențial de lavandă, cercetătorii au descoperit că utilizarea lavandei sub formă de aromoterapie este o „intervenție sigură, accesibilă și eficientă pentru problemele de somn auto-raportate”.

  1. Rădăcină de valeriană

Rădăcina de valeriană este un supliment pe bază de plante utilizat pe scară largă ca ceai sau supliment pentru somn și relaxare.

Fundația pentru Somn afirmă că s-a dovedit că planta îmbunătățește în siguranță relaxarea și somnul, dar ar trebui să fie întotdeauna utilizată cu precauție și nu trebuie utilizată pe termen lung sau cu alte ajutoare pentru somn, sedative sau medicamente anti-anxietate.

Snover observă că rădăcina de valeriană este considerată un sedativ, spre deosebire de alte ajutoare naturale pentru somn, cum ar fi magneziul și melatonina. Natura sedativă a rădăcinii de valeriană poate fi de ajutor în ameliorarea problemelor de somn, dar poate provoca somnolență în ziua următoare, potrivit Prevention.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel