Sari la conținut

Condiment-minune: Ajută creierul să se repare singur

beneficiul somnului de după-amiază pentru creier
Sursa foto: arhivă Doctorul Zilei
beneficiul somnului de după-amiază pentru creier

Condiment-minune: Ajută creierul să se repare singur și are efecte incredibile asupra sănătății. Iată câteva studii care te vor convinge să-l folosești mai des:

Un studiu recent arată că un anumit condiment face adevărate minuni pentru creier. Consumat regulat, acest condiment stimulează sănătatea cerebrală și ajută creierul să se repare singur.

Condimentul regăsit de obicei în curry poate stimula capacitatea creierului de a se vindeca singur, arată un studiu publicat în revista „Stem Cell Research and Therapy”.

Un compus găsit în turmeric ar putea ajuta la creșterea celulelor nervoase despre care se crede că fac parte din „trusa de reparare a creierului”, notează BBC citând oamenii de știință germani.

Acest condiment ar putea deschide chiar calea către viitoare medicamente împotriva accidentelor vasculare cerebrale și chiar a unor afecțiuni cum este Alzheimer, spun cercetătorii de la Institutul de Neurostiinte și Medicină din Julich.

Celulele nervoase, mai active

În cadrul unui studiu, oamenii de știință au studiat efectele unui compus din turmeric, turmeronul. Cercetătorii au injectat compusul unor șoareci și apoi au scanat creierul acestora.

În urma experimentului, cercetătorii au observat că, anumite zone ale creierului, cunoscute ca fiind cele implicate în creșterea celulelor nervoase, au devenit mult mai active, după administrarea turmeronului.

Astfel, în urma rezultatelor, specialiștii au constatat că acest compusul ar putea încuraja o proliferare a celulelor creierului. Într-o parte separată a studiului menționat, cercetătorii au introdus mai multe celule stem neuronale ale rozătoarelor rozătoare în diferite concentrații de extract de tumeron.

Poate ajuta creierul după traumatisme

Se crede că aceste celule au capacitatea de a se transforma în orice tip de celule cerebrale, așa că experții sunt de părere că joacă un rol important și în „repararea” creierului după un traumatism sau o boală.

Cu cât concentrația extractului era mai mare, cu atât mai accentuată a fost dezvoltarea celulelor nervoase, au mai observat oamenii de știință.

La oameni și la animalele mai dezvoltate, abilitățile lor nu par să fie suficiente pentru a repara creierul, dar la pești și animale mai mici par să funcționeze bine.

Este interesant că ar putea fi posibilă creșterea eficacității celulelor stem cu turmeron aromatic. Și este posibil ca acest lucru, la rândul său, să ajute la stimularea reparației în creier”, a spus dr. Maria Adele Rueger, unul dintre realizatorii studiului, notează stiridinlume.ro.

 

Simona David

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel