luni, octombrie 3, 2022

Crăpăturile dureroase ale buzelor, flictene și ragade la nivelul comisurilor bucale, atât la copii, cât și la adulți sunt semnele acestei boli micotice, pe nume zăbăluță.

Zăbăluța este o infecție cu streptococ și se vede atunci când buzele prezintă leziuni și inflamații, cel mai adesea în colțurile gurii, sunt dureroase și îți dau senzația că nimic nu le calmează. Nici saliva, nici balsamul de buze sau vreo cremă hidratantă.

Te-ar mai interesa: Câte grade are în casă ministrul Energiei: Nu stau...

Fisurile buzelor sunt cunoscute atât sub denumirea de zăbăluță, cât și de perles. Cauzele principale ale declanșării acestei boli sunt infecția cu candida, alergiile, anorexia, dar și carențele de vitamine din organism, deficitul de minerale, de fier, de zinc, de complexul de B-uri.

Și anumiți factori externi pot duce la apariția perlesului și anume: folosirea cosmeticelor de slabă calitate sau expirate, agresiunile solare și ale vântului, salivatul excesiv, deshidratarea organismului, nivel ridicat al glicemiei, consumul excesiv de zahăr, care hrănește ciupercile de tip candida.

Te-ar mai interesa: Ce spune ultima cifră din CNP despre tine. Numerol...

Aportul de fier și vitamina B12 este indicat atunci când apare zăbăluța, hidratarea intensă și eliminarea completă a zahărului. Este indicat să vă axați pe o dietă abundentă în legume cu frunze verzi: salată, spanac, rucola și să mâncați organe și carne de pasăre sau vită, sardine, ouă, caise, fasole, linte. Cât aveți flictenele la nivelul comisurii bucale este recomandat să renunțați la ruj și să aplicați remedii naturale pe buze cum ar fi mierea naturală, uleiul de măsline sau extract de aloe vera.

Te-ar mai interesa: Valentina Pelinel dezvăluie secretul soțului său. ...

Tratamentul zăbăluței estte local și constă în nitrat de argint şi pomadă antibiotică împotriva streptococului, pomadă antifungică şi spălături alcaline ale gurii în caz de micoze.

Dacă ai obiceiul de a-ți umezi buzele tot timpul, renunță, deoarece în timp, pe lângă uscarea evidentă, vor apărea și alte semne: roșeață și extinderea conturului.

Zăbăluța poate fi însă și semnul unui diagnostic grav și anume sifilis! Dacă simptomele durează mult și sunt foarte dureroase, este necesar consultul medical amănunțit. Perlesul este foarte contagios în caz de sifilis însă puţin sau deloc contagios în celelalte cazuri. În caz de sifilis, tratamentul se face prin administrarea de penicilină.

Te-ar mai interesa: Mihaela Bilic, medic nutriționist: Stresul și alim...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private