sâmbătă, iunie 25, 2022

Boala Lyme este o afecțiune care se contractă prin ceea ce se numesc vectori, care pot fi muște, țânțari sau, ca și în cazul acestei patologii, căpușe, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Cresc cazurile de Lyme, boala transmisă de CĂPUȘE

Borrelioza, așa cum este cunoscută și această boală, este cauzată de bacteria Borrelia burgdorferi și se transmite la om prin mușcătura căpușelor infectate.

„Căpușele se infectează atunci când se hrănesc cu păsări sau mamifere care poartă bacteriile în sânge”, detaliază ei de la Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

Te-ar mai interesa: Usturoi: cum să-l folosești pentru curățarea arter...

Această zoonoză este considerată „o patologie emergentă în Europa”, este clasificată drept „Boala cu declarație obligatorie (EDO) de supraveghere endemică regională conform Ordinului SSI/445/2015”, detaliază buletinul epidemiologic publicat de Centrul Național.

Care este rata spitalizărilor?

Potrivit raportului menționat mai sus, în perioada 2005-2019 au fost înregistrate în Spania un total de 1.865 de cazuri. Aceste date reprezintă o creștere a internărilor pentru această boală de 191,80% în ultimii ani.

„Rata medie de spitalizare (HT) pe toată perioada a fost de 0,28 la 100.000 de locuitori”, adaugă aceștia.

Te-ar mai interesa: Monica Pop, după ce a fost operată de cancer pentr...

Majoritatea pacienților internați au fost bărbați (58,7%) cu vârsta peste 65 de ani (34,48%).

Căpușa, singura insectă care intră la propriu în piele

Care sunt cauzele creșterii sale?

În cazul Spaniei, datele obținute au relevat o creștere progresivă a internărilor în ultimii 15 ani. Potrivit raportului întocmit de Centrul Național de Epidemiologie, această creștere „poate fi asociată cu o prezență mai mare a vectorului din cauza schimbărilor climatice, modificări ale expunerii datorate adaptării activităților agricole și zootehnice, din cauza prezența unei game largi de rezervoare și prin modificarea rutelor păsărilor migratoare”.

Te-ar mai interesa: Ce se întâmplă cu creierul când bei vin sau țuică....

O „explodare vertiginoasă” a dăunătorilor

Asociația Națională a Companiilor de Sănătate a Mediului (ANECPLA) a avertizat deja de mai multe ori că temperaturile ridicate ca urmare a încălzirii globale a planetei se află în spatele proliferării acestor artropode și a bolilor legate de acestea, cum ar fi cazul lui Lyme.

Creșterea progresivă a temperaturii Pământului, ca urmare a impactului activităților umane asupra planetei , aduce cu sine o multitudine de consecințe dezastruoase, precum dispariția a numeroase specii, atât animale, cât și vegetale, sau dispariția coralilor. recife. corali, printre multe altele”, clarifică el într-un comunicat.

Te-ar mai interesa: Astrolog: Sufletul vine și se lipește de mamă cu u...

La această situație se adaugă „creșterea de împușcare a dăunătorilor înregistrată în ultimii ani, cu riscul ridicat asociat de transmitere a bolilor transmise prin vectori pe care îl presupune”, adaugă aceștia.

Cum se dezvoltă boala Lyme

  • Semnele de avertizare ale acestei boli includ febră, dureri de cap, oboseală și o erupție cutanată caracteristică numită eritem migran.
  • Această erupție cutanată apare la aproximativ 60 până la 80% dintre persoanele infectate și începe la locul mușcăturii căpușei după o întârziere de 3 până la 30 de zile .
  • Este o afecțiune care fără tratament adecvat „devine cronică” și în care există de obicei o ordine de evoluție. Perioada de incubație este de aproximativ 3 până la 30 de zile și atunci apar primele simptome. La început, „este însoțită de obicei de un sindrom asemănător gripei”, subliniază ei la Centrul Național de Epidemiologie al Institutului de Sănătate Carlos III, așa că uneori trece neobservat.
  • Dacă nu este tratată, boala progresează într-o nouă etapă, care poate apărea până la trei luni după mușcătură, cu „manifestări acute neurologice, cardiace și/sau articulare”. In cazul neadministrarii tratamentului, acesta s-ar croniciza si s-ar caracteriza prin „prezenta neuroboreliozei tertiare si/sau a artritei persistente cu durata de cel putin sase luni si/sau manifestari cardiace”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private