Sari la conținut

Cu o săptămână înainte de Sărbători, restricțiile se înmulțesc din nou. Care sunt noile măsuri?

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

De Sărbători, întreaga lume se va confrunta cu restricțiile anti-COVID. Autoritățile susțin că acestea au un rol cu atât mai important în perioada următoare, deoarece răspândirea ar putea fi favorizată de întâlnirile dintre oameni.

Cu o  săptămână înainte de Crăciun, restricțiile se înmulțesc din nou în întreaga lume, în fața ascensiunii variantei Omicron, la doar o lună de la identificarea ei în Africa de Sud. De asemenea, crește presiunea asupra persoanelor nevaccinate și tot mai multe țări extind imunizarea la copii cu vârste mici, comunică RRA.

Varianta Omicron identificată în aproape 80 de țări progresează dramatic în Europa, unde ar putea deveni dominantă până la jumătatea lunii ianuarie, potrivit Comisiei Europene.

Măsuri anti-COVID în toată lumea

Mai multe țări și-au intensificat măsurile de prevenție odată cu apropierea sărbătorilor de sfârșit de an.

Irlanda a redus programul până la ora 20:00 în baruri, pub-uri și restaurante.

În Danemarca, după un nou record de 11000 de cazuri, între care 2500 de Omicron, se închid timp de o lună teatrele, cinematografele, sălile de concerte, muzeele și parcurile de distracție.

Guvernul Franței a cerut primăriilor să anuleze concertele sau focurile de artificii programate pentru revelion.

Pe continentul american, provincia canadiană Quebec reintroduce limitarea numărului de clienți în baruri, restaurante și magazine, iar în Asia, Coreea de Sud restabilește de azi orele de închidere obligatorii pentru cafenele, restaurante, cinematografe și alte locuri publice și limitează adunările private la patru persoane.

Au reapărut și restricțiile de călătorie

Franța și-a închis de azi granițele cu Marea Britanie pentru călătorii fără motive convingătoare, după ce Regatul Unit a raportat al treilea record de la rând de contaminări zilnice, cu peste 93.000 de cazuri.

Deja țări precum Irlanda, Portugalia, Italia sau Grecia solicită călătorilor europeni, chiar vaccinați, să prezintă un test negativ. Germania și-a extins lista de țări cu risc ridicat de infecții ai căror cetățeni voi intra în carantină dacă sunt nevaccinați.

În paralel, continuă controverse politice despre vaccinarea obligatorie, care ar putea fi impusă și altor categorii de angajați, în afara celor din sistemul sanitar. Ecologiștii germani aflați în coaliția de guvernământ spun că polițiștii, profesorii și pompierii nu pot păstra o distanță de siguranță în misiunile lor de protejare a altor persoane.

Liberalii, parteneri și ei la guvernare alături de social-democrați, resping însă vaccinarea obligatorie. În Elveția doar persoanele vaccinate sau vindecate vor avea acces de luni în restaurante, unități culturale, sportive și de agrement, precum și la evenimente în spații închise.

O altfel de obligație extinsă la toate locurile publice ar trebui să intre în vigoare și în Franța,, de la începutul anului, după ce premierul Jean Castex a anunțat că vrea să transforme actualul certificat de sănătate într-unul de vaccinare, care exclude persoanele testate.

În acest timp se răspândește vaccinarea copiilor. Brazilia s-a alăturat altor țări care o practică, precum Canada, Statele Unite, Israel, Chile, Portugalia, Italia și Grecia. În Franța, Comitetul de etică s-a pronunțat în favoarea vaccinării grupei de vârstă 5-11 ani, insistând însă ca decizia să aparțină părinților.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: