Categories: Ştiri sănătate

De ce a fost prelungită starea de alertă, cu toate că rata de infectare este în scădere?

Starea de alertă implică o serie de restricții necesare pentru a limita răspândirea coronavirusului. În ultimele zile, România înregistrează tot mai puține cazuri noi de Covid-19, iar autoritățile au declarat că ne aflăm în scenariul verde. De ce această stare a fost prelungită, totuși, în ciuda situației epidemiologice favorabile?

Autoritățile susțin că, în acest moment, anumite restricții sunt încă necesare pentru a menține trendul descendent al epidemiei. Deși anumite măsuri au fost relaxate, momentan, nu putem elimina toate restricțiile și măsurile care au avut efecte pozitive în privința cazurilor de infectare, la nivel național.

De ce a fost prelungită starea de alertă?

Potrivit Digi24, Raed Arafat, șeful DSU, explică de ce avem nevoie de aceste restricții pentru perioada următoare și, de asemenea, de ce nu putem relaxa toate măsurile anti-COVID.

„Starea de alertă nu s-a ridicat, pentru că noi ca să aplicăm măsurile și incidențele, în situația în care încă nu putem să spunem că situația este sub control… „ridicăm starea de alertă și tot”… Noi acum aplicăm niște măsuri într-o stare de alertă, nu suntem într-o stare de normalitate.

În secunda ridicării stării de alertă înseamnă că suntem într-o stare de normalitate. În starea de normalitate nu mai poți aplica anumite măsuri care le aplici sub starea de alertă, sau starea de urgență.

Noi, sub starea de urgență am aplicat unele măsuri mai dure, a fost aproape un lockdown atunci, în perioada respectivă, dar care a durat puțin. După care în starea de alertă am aplicat măsuri care limitează anumite activități, anumite drepturi, permise prin legea 55, dar care se iau totuși în timpul unei stări de anomalie, deci nu este o stare de normalitate.

Când spunem că starea de alertă nu mai este, înseamnă că am intrat în starea de normalitate, deci înseamnă că nu mai poți să iei măsuri de combatere. Și nu mai poți să iei anumite măsuri cum sunt incidențele astea sub 1,5, peste 1,5 și așa mai departe.

Dacă starea de alertă dispare, dispar mai multe aspecte, inclusiv carantina de noapte. Toate aceste aspecte sunt în discuție.

O să vedem ce o să iasă în următoarele două săptămâni, maxim. Adică populația va afla mai mult pe baza discuțiilor de la comitetul interministerial care este la nivelul Guvernului, și bineînțeles de la discuțiile care vor fi și cu experții în domeniu”, declară Raed Arafat, la Digi24.

Recent Posts

ANM, prognoză meteo pentru perioada 29 aprilie – 12 mai 2024: Vremea se răcește din nou

ANM, prognoză meteo pentru perioada 29 aprilie - 12 mai 2024: Vremea se răcește din…

3 minute ago

Boala somnului

Boala somnului. Narcolepsia sau Sindromul Gelineau este boală rară. Denumită și boala somnului, tulburarea cronică…

33 de minute ago

O problemă a unghiilor, semn mai puțin cunoscut al cancerului

O problemă a unghiilor, semn mai puțin cunoscut al cancerului! Anumite modificări ale unghiilor pot…

o oră ago

Doctorii români se reunesc. Care este scopul evenimentului

Chirurgii esteticieni se reunesc anul acesta la un Congres Național pentru valorizarea chirurgiei estetice românești,…

2 ore ago

Atenție! Medic: Cu prea multă sare, rinichii nu se pot regla

Nivelul de sodiu din organism pot suferi de hipertensiune arterială, probleme renale și chiar insuficiență…

2 ore ago

Medicul neurochirurg Leon Dănăilă dezvăluie 7 SECRETE pentru menținerea unui creier sănătos

Medicul neurochirurg Leon Dănăilă:  7 SECRETE pentru menținerea unui creier sănătos! Cunoscutul neurochirurg dezvăluie cele șapte…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Boala somnului