sâmbătă, iunie 25, 2022

De ce a murit, de fapt, fetița suspectă de hepatită misterioasă. Potrivit medicilor, fetița nu ar fi suferit nici de boala Wilson.

După perioada critică prin care a trecut, Rebeca, fetița supusă unui transplant de ficat la Institutul Clinic Fundeni, a murit. Ea a fost suspectată inițial de hepatită misterioasă, dar ulterior a fost diagnosticată cu boala Wilson.

Medicii au ținut să sublinieze că analizele micuței nu nu au arătat că aceasta ar fi prezentat vreun virus hepatic, iar cauza insuficienţei sale hepatice nu este una „misterioasă”, ci ficatul său era cirotic.

Te-ar mai interesa: Dormi cu luminile aprinse? Te poate face diabetic ...

„Astăzi, din păcate, suntem la un sfârşit de drum care nu s-a concretizat cum am fi dorit cu toţii, adică cu salvarea unei vieţi. (…) E un moment trist, pe care nu ni l-am fi dorit aşa”, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, medicul Anca Colita de la Institutul Fundeni.

Fetiţa avea insuficienţă hepatică când a ajuns la spital

Profesorul Vladislav Braşoveanu, cel care a condus echipa care a realizat transplantul hepatic, a declarat că fetiţa avea insuficienţă hepatică acută la sosirea la spital, fiind necesar un transplant de urgenţă, pe 30 aprilie.

„Iniţial, după ce a fost transferată de la Grigore Alexandrescu, indicaţia de insuficienţă hepatică acută, pusă de medicii ATI de la spitalul Grigore Alexandrescu, a fost confirmată de doamna profesor Tomescu şi s-a efectuat în urgenţă un transplant hepatic.

Te-ar mai interesa: Astrolog: Sufletul vine și se lipește de mamă cu u...

În acele ore am încercat să investigăm mama, dar fiind suspiciunea de boală Wilson – deci pacienta venind de la Grigore Alexandrescu cu suspiciunea de boală Wilson – aveam ceva rezerve faţă de investigarea mamei. Din fericire a apărut un donator cadaveric tânăr, de 17 ani, şi am decis să folosim lobul stâng al acelui ficat. (…)

Vreau să precizez că această fetiţă, principala cauză pentru care a avut indicaţie de transplant – insuficienţa hepatică acută, dar ea avea multiple probleme neurologice, hematologice, denutrită – vă daţi seama, acel copil la cinci ani avea 15 kilograme”, a declarat profesorul Braşoveanu.

Te-ar mai interesa: Cele mai frecvente tipuri de cancer la tineri. Pre...


Complicații

„Surpriza mare a fost că la această reintervenţie am constatat că suturile care le-am făcut la nivelul intestinului subţire, suturile pe care le-am făcut la nivelul ficatului erau, practic, desfăcute, dezunite, ceea ce înseamnă că această fetiţă avea un proces de cicatrizare practic absent, din multiple cauze.

Practic a fost pentru noi o surpriză pentru că, de fiecare dată am fost întrebat care este evoluţia unui copil după transplant.

Te-ar mai interesa: Depresie după avort spontan: 5 moduri de a face fa...

Evoluţia este bună, pentru că copiii se recuperează foarte repede. Ei, aici s-au întâmplat nişte complicaţii foarte severe”, a adăugat Vladislav Braşoveanu.

Ficat cirotic

Nu a fost vorba de o heptatită de origine necunoscută, ci de un ficat cirotic.

„Pentru opinia publică e foarte important: nu a fost o insuficienţă hepatică de cauză misterioasă. În momentul hepatectomiei la fetiţă, deci în timpul transplantului, acel ficăţel era un ficăţel cirotic, deci era o boală care exista de câţiva ani la această fetiţă şi care a dus în final la această insuficienţă hepatică acută şi care a necesitat, de fapt, transplantul de urgenţă.

Te-ar mai interesa: Monica Pop, după ce a fost operată de cancer pentr...

Este foarte important de spus acest lucru. În zilele următoare vom afla la examenul histo-patologic care a fost cauza acestei ciroze, pentru că, comparativ cu adulţii cauzele de insuficienţă hepatică la copii sunt altele, cumva: e atrezia de căi biliare, e boala Wilson, sau alte afecţiuni specifice pediatriei”, a precizat chirurgul.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private