Sari la conținut

Deliciul sănătos permis de dr. Mihaela Bilic. Avantajele, explicate de medicul nutriționist

Dr. Bilic
Sursă foto: facebook/mihaelabilic
Mihaela Bilic ofră secrete din bucătărie

Deliciul sănătos permis de dr. Mihaela Bilic. Din fericire, există opțiuni mai puțin cunoscute care ne pot bucura papilele gustative și ne pot ajuta să nu punem kilograme în plus.

Când vorbim despre cea mai pură ciocolată neagră, vorbim despre un aliat nutrițional valoros. Antioxidanții găsiți în boabele de cacao topesc grăsimea din burtă, crescând metabolismul și arsând în timpul meselor. Prin urmare, dacă ai voie să mănânci desert în timpul tratamentului, să mănânci câteva bucăți de ciocolată neagră este alegerea potrivită.

ciocolata calda
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat pentru site-ul Pro TV de ce ciocolata reprezintă o alegere perfectă.

„Ciocolata este produsul premium din categoria dulciuri și, spre deosebire de zahăr, care are doar calorii goale, în ciocolată găsim o mulțime de nutrienti valoroși: amine care dau stare de bine la nivel cerebral, antioxidanți, minerale și multe fibre”, explică dr. Bilic, în emisiunea Doctor de Bine.

Tot mai multe studii realizate de laboratoare și centre de renume din întreaga lume confirmă că ciocolata, sau mai exact boabele de cacao, sunt un aliment extrem de sănătos.

Așadar, dr. Mihaela Bilic mai sune că „ciocolata este un aliment funcțional cu beneficii reale pentru sănătate și indice glicemic scăzut (IG=25). Cât despre calorii, nu merită numărate, atâta timp cât porția corectă înseamnă 30g, adică 2-3 pătrățele. Ciocolata are densitate calorică mare (calorii multe concentrate într-un volum mic) și 45-50% din compoziția ei este reprezentată de zahăr!”, potrivit medicului nutriționist

Dr. Mihaela Bilic: Cum facem „să diluăm” această densitate calorică?

„Consumând ciocolată caldă, adică ciocolată transformată într-un lichid cu ajutorul laptelui: ciocolata neagră se topește (fie la microunde, fie în bain-marie) și se amestecă cu lapte cald. Pentru 30g ciocolată folosiți 70-100ml lapte; merge și cu apă dar nu e la fel de gustoasă. Să te bucuri de o ceașcă de ciocolată caldă într-o zi de iarnă este o plăcere nevinovată. Cât despre calorii, sunt de 4 ori mai puține decât într-o tabletă de ciocolată”, a spus doctorul pentru Pro TV.

Beneficiile ciocolatei negre

  • Reduce riscul de boli cardiovasculare. Substanțele active din cacao, mai exact flavonoizii, stimulează arterele să elibereze oxid de azot, compus chimic cu efect relaxant asura întregului sistem circulator. Rezultatul este o mai bună circulație a sângelui și risc mai mic de cheaguri.
  • Îmbunătățește funcțiile cognitive. Ciocolata neagră crește oxigenarea la nivel cerebral și îmbunătățește circulația sângelui spre creier. În acest mod acționează benefic asupra concentrării, memoriei, atenției și reflexelor noastre.
  • Excelent antioxidant. Cât despre antioxidanții enumerați, ei sunt importanți pentru sistemul nostru imunitar și pentru lupta acestuia cu toxinele și cu radicalii liberi. Antioxidanții „curăță” organismul și previn îmbătrânirea prematură a acestuia.
  • Devenim mai fericiți. Aatunci când suntem stresați, nervoși sau triști simțim nevoia să mâncăm ciocolată? Și asta fiindcă după ce consumăm produse cu cacao, serotonina și endorfinele din corpul nostru cresc considerabil. Acești hormoni reduc stresul, oboseala și depresia și ne fac instant să ne simțim mult mai bine.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel