Sari la conținut

Diabet: durerea de cap este un simptom al glicemiei ridicate sau scăzute?

diabet
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Medicamentul ieftin care reduce riscul de diabet

Diabet: cefaleea este o problemă medicală comună de care suferă oamenii din întreaga lume. Potrivit experților în sănătate, pot exista multe motive pentru care suferiți de dureri de cap sau migrene, printre care cele datorate faptului că nivelurile de zahăr din sânge sunt prea mari sau scad prea brusc.

Medicii spun că persoanele care suferă de diabet nu pot folosi insulina pentru a-și gestiona nivelul zahărului din sânge, ceea ce duce la modificări ale hormonilor.

Cum este asociat diabetul cu durerile de cap, migrenele

Un studiu recent spune că nivelurile de glucoză în plasmă la diabetici sunt întotdeauna mai mari în timpul atacurilor de migrenă spontană decât între atacuri, sugerând o posibilă legătură între cele două.

Durerile de cap provin în principal din modificarea nivelurilor de hormoni precum epinefrina și norepinefrina, care îngustează vasele de sânge din creier și provoacă disconfort.

Cercetările sugerează, de asemenea, o legătură între migrenă și diabetul de tip 2, deoarece ambele implică sistemul vascular și transmiterea impulsurilor nervoase.

Gestionarea durerilor de cap în diabet

Potrivit National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, hiperglicemia, care provoacă în mare parte dureri de cap, poate fi gestionată prin modificări ale stilului de viață, dintre care câteva includ:

1. Sport regulat: Studiile spun că antrenamentele regulate pot ajuta la reducerea migrenelor, deoarece în timpul activității fizice, organismul eliberează endorfine, care acționează ca analgezice naturale.

De asemenea, vă ajută să faceți față organismului cu mecanismele durerii și oferă o stare de bine. Implicați-vă în antrenamente de înaltă intensitate, yoga, ciclism, alergare etc. care pot ajuta la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge.

2. Controlul dietei: Experții în sănătate recomandă o varietate de alimente sănătoase, care includ fructe și legume de sezon, cereale integrale și proteine slabe pentru a menține nivelul de glucoză din sânge echilibrat.

Mănâncă alimente bogate în magneziu, cum ar fi legumele cu frunze verzi, avocado și ton; acizi grași omega-3 precum peștele și leguminoasele.

3. Hidratare: Hidratarea vă ajută să vă reglați nivelul zahărului din sânge, ajutând la readucerea glucozei la normal, ceea ce ar trebui să uțureze durerile de cap. Medicii spun că, deși apa plată face treabă bună, mai ales vara, băuturile cu soluție de electroliți te ajută să reînnoiești mineralele de care organismul tău are nevoie pentru a funcționa.

Aveți grijă de deshidratare care poate perturba echilibrul important al electroliții din corp, așa că completarea acestora cu o băutură sportivă cu conținut scăzut de zahăr te poate ajuta să te simți mai bine.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.