Sari la conținut

Dieta pentru longevitate: 6 alimente minune care te ajută să trăiești mai mult

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Pe măsură ce trec anii, tot mai mulți oameni continuă să caute formula magică pentru o viață mai lungă. Fântâna tinereții nu există, dar există lucruri pe care le puteți face și alimente pe care le puteți consuma pentru a contribui la longevitate. Mișcarea corpului în mod regulat și îmbunătățirea dietei pot contribui la promovarea unei vieți mai lungi. Să știi exact ce alimente să mănânci pentru o viață mai lungă poate fi dificil, motiv pentru care am detaliat în acest articol alimentele de top.

Nimeni nu trebuie să aibă o dietă perfectă, dar este important să vă alimentați cu alimentele potrivite. Astfel de alimente includ legumele, fructele, cerealele integrale, nucile, ouăle și peștele sălbatic capturat.

Experții în sănătate recomandă, de asemenea, că, prin alimentarea cu aceste alimente, organismul nu va mai avea poftă de alimente de la raft, de carbohidrați rafinați, de alimente bogate în zahăr sau de alimente ultraprocesate.

Cheia pentru a mânca pentru longevitate este găsirea echilibrului potrivit de opțiuni sănătoase.

Continuați să citiți pentru a afla care sunt cele mai bune alimente pe care ar trebui să le consumați pentru a trăi o viață mai lungă.

Cereale integrale

Cum poate consumul de orz, orez sălbatic, mei, farro, bulgur sau ovăz să vă adauge ani la viață?

Un studiu de la Școala de Sănătate Publică de la Harvard a constatat că cerealele integrale reduc tensiunea arterială, nivelul trigliceridelor și al colesterolului LDL (rău).

De asemenea, consumul de mai multe cereale integrale a redus riscul de a dezvolta diabet de tip 2, anumite tipuri de cancer, boli cardiovasculare și sindrom metabolic.

Ulei de măsline extra virgin

Nu toate uleiurile sunt create la fel. Anumite uleiuri fac mai mult rău inimii decât vă dați seama, așa că optarea pentru uleiuri sănătoase pentru inimă poate promova longevitatea.

Uleiul de măsline extravirgin, de exemplu, este bogat în grăsimi mononesaturate, antioxidanți și compuși polifenolici, cum ar fi oleuropeina, potrivit cercetărilor.

ulei de masline
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Oleuropeina prezintă proprietăți antiinflamatorii, anticancerigene, cardioprotectoare și neuroprotectoare.

O jumătate de linguriță de ulei de măsline extravirgin pe zi poate reduce semnificativ riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare, a bolilor respiratorii și a anumitor tipuri de cancer.

Legume crucifere

Varza de Bruxelles, varza kale, varza, broccoli și conopida fac parte din familia legumelor crucifere. Nu numai că aceste legume conțin o mulțime de vitamine și minerale, dar prezintă și proprietăți anti-îmbătrânire, antiinflamatorii și anticancerigene, potrivit studiilor.

Multe legume crucifere sunt surse vitale de magneziu, un mineral care este implicat în peste 600 de reacții enzimatice din organism.

În plus, legumele crucifere conțin folat, care este o vitamină B de care organismul are nevoie pentru metilarea ADN-ului, un proces care activează și dezactivează genele longevității.

Ca regulă generală, umpleți trei sferturi din farfurie cu aceste tipuri de legume.

Fructe de pădure

Fructe de padure
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Nu este un secret că fructele de pădure sunt surse excelente de antioxidanți. Asta înseamnă că acestea ajută la repararea celulelor din tot corpul, inclusiv a inimii.

De asemenea, fructele de pădure tind să aibă o încărcătură glicemică scăzută, motiv pentru care sunt fructe populare de consumat pentru diabetici și pentru persoanele care urmează dieta ketogenică.

Ele nu cresc glicemia, ceea ce poate ajuta la reducerea riscului de diabet, cu condiția să nu vă supraîncărcați organismul cu alte dulciuri ambalate și carbohidrați rafinați.

Fructe cu coajă lemnoasă și semințe

Atât nucile de copac, cât și semințele conțin multe fibre și proteine, două substanțe nutritive care fac parte integrantă din sănătatea generală.

Proteinele lucrează pentru a repara mușchii și oasele, pe lângă faptul că produc hormoni și enzime.

Fibrele ajută la normalizarea mișcărilor intestinale și îmbunătățesc sănătatea generală a intestinelor. Fibrele ajută, de asemenea, la promovarea sațietății, ceea ce vă poate împiedica să luați gustări inutile.

Un studiu recent a constatat că nucile și semințele sunt alegeri excelente de gustări pentru a ajuta la reducerea conținutului de grăsime viscerală și pentru a îmbunătăți sensibilitatea la insulină.

Unele nuci și semințe conțin, de asemenea, acizi grași omega-3, care promovează sănătatea inimii și ajută la reducerea inflamației.

Alimente fermentate

Alimentele fermentate conțin bacterii benefice care promovează un microbiom intestinal sănătos. Aceste bacterii sănătoase pot contribui la îmbunătățirea răspunsului imunitar, la reducerea inflamației și la creșterea diversității microbilor din intestin, toate acestea putând îmbunătăți longevitatea.

Un microbiom divers care are o prezență mai mare de bacterii benefice nu este esențial doar pentru sănătatea actuală, ci și pentru sănătatea pe termen lung.

În general, ar trebui să vă propuneți să consumați o porție de alimente fermentate pe zi.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel