Sari la conținut

Dr. Ovidiu Bojor: „Să mâncăm asta des, deoarece previne infarctul, întărește sistemul imunitar, stimulează rinichii și ficatul și calmează sistemul nervos”

Ovidiu Bojor este un academician si fitoterapeut roman, membru al Academiei de Stiinte Medicale. Este detinator al titlului de Senior Honoris Causa, brevet acordat de catre Forumul Presedintilor Patronatelor din Romania si Diploma de Merit Academic, acordata de presedintele Academiei Romane. Ovidiu Bojor este un renumit farmacist si deopotriva fondator al fitoterapiei moderne in Romania.

Dr. Ovidiu Bojor afirma despre ceapa ca are proprietati terapeutice excelente. Intrucat contine antibiotice din plante, este folosita pentru tratarea racelilor si combaterea bacteriilor si a altor germeni patogeni.

Dacă sunteți îngrijorat de sănătatea dumneavoastră, veți dori să vă gândiți să adăugați mai multă ceapă în dieta dumneavoastră. Antioxidanții și proprietățile antiinflamatorii pe care le conține ceapa fac ca ceapa consumată să fie excelentă pentru sănătatea inimii. Nu numai atât, dar este și foarte hrănitoare și delicioasă! Acest articol vă va oferi zece beneficii pentru sănătate ale cepei.

1. Ceapa are mulți antioxidanți

Antioxidanții pot ajuta la prevenirea distrugerii celulelor prin combaterea moleculelor de radicali liberi. Radicalii liberi sunt dezvoltați atunci când organismul este expus la radiații sau la fumul de tutun. Aceste molecule pot provoca diabet, boli de inimă și cancer. Mâncând ceapă, vă puteți ajuta corpul să lupte împotriva radicalilor liberi și să vă îmbunătățiți starea generală de sănătate.

2. Ajutor la nivelurile de zahăr din sânge

Dacă aveți diabet, ceapa este o modalitate excelentă de a vă ajuta să vă mențineți nivelul de zahăr din sânge constant. Flavonoidele din ceapă mențin nivelurile de glucoză din sânge stabilizate. Dacă nivelurile sunt scăzute, este posibil să aveți simptome precum oboseală, anxietate, dureri de cap și multe alte semne.

3. Sănătate digestivă îmbunătățită

Ceapa conține o cantitate mare de prebiotice și fibre. În organism, acest lucru ajută la îmbunătățirea sănătății intestinale, ajutând la digestie, întărind sistemul imunitar și scăzând inflamația.

4. Încărcat cu nutrienți

Ceapa este considerată a fi printre alimentele bogate în nutrienți. Aceasta înseamnă că are în compoziția sa un număr mic de calorii și un număr mare de nutrienți. Ceapa este o sursă excelentă de potasiu și mangan. Potasiul ajută la creșterea energiei și a metabolismului. Manganul ajută organismul să creeze țesut conjunctiv, ajută la sănătatea oaselor și scade șansa de a forma cheaguri de sânge.

5. Proprietăți antiinflamatorii

Ceapa conține un antioxidant numit quercetină. Quercetina este un antiinflamator și acționează pentru a combate inflamația din organism. Este excelent pentru a reduce umflarea, a ajuta la artrita și pentru a trata infecțiile vezicii urinare.

6. Poate ține la distanță anumite tipuri de cancer

Dacă sunteți îngrijorat de riscul de a dezvolta cancer, poate doriți să consumați mai multă ceapă. Cercetătorii au descoperit că consumul moderat de ceapă pare să reducă riscul de cancer colorectal, laringian și ovarian.

7. Reduce riscurile bolii Alzheimer

Au fost efectuate studii pentru a descoperi relația dintre quercetină și boala Alzheimer. Aceste studii au arătat o asociere semnificativă între consumul de alimente bogate în quercetină, cum ar fi ceapa, și șansele mai mici de a dezvolta boala Alzheimer.

8. Sursă bogată de vitamina C

Știați că ceapa conține o cantitate mare de vitamina C? Vitamina C este esențială pentru ca organismul tău să funcționeze corect. Ajută la formarea vaselor de sânge, îmbunătățește sistemul imunitar și formează cartilajul.

9. Sprijină sănătatea oaselor

Studiile au demonstrat că ceapa îmbunătățește densitatea osoasă la unii oameni. Drept urmare, consumul de ceapă poate ajuta la întărirea oaselor și la reducerea riscului de fracturi pentru persoanele cu vârsta peste 50 de ani.

10. Antibacterian

Proprietățile antibacteriene ale alicinei din ceapă ajută colonul să lupte împotriva bacteriilor dăunătoare. Alicina este compusul care emană mirosul puternic unic al unei cepe. Vă puteți gândi la Allicin ca fiind luptătorul vostru împotriva toxinelor și a bolilor. Acum asta e ceva pentru care să plângi lacrimi de bucurie!

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel