Sari la conținut

Ești ceea ce gândești! 10 afirmații pozitive de spus în oglindă, în fiecare dimineață, pentru sănătatea mintală

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Afirmațiile pozitive pentru sănătatea mintală sunt declarații deliberate care urmăresc să provoace gândurile negative și să vă întărească valoarea, iar cercetările au arătat că practicarea lor în viața de zi cu zi poate reduce stresul, crește bunăstarea, îmbunătăți performanța și vă face mai deschis la schimbări pozitive.

Modul în care ne vorbim cu noi înșine este mai puternic decât ați putea crede, dar nu este vorba doar despre limitarea vorbirii de sine în sens negativ, explică specialiștii.

„Există dovezi din scanările RMN care sugerează că anumite căi neuronale sunt crescute atunci când oamenii practică autoafirmarea. Folosirea cuvintelor pozitive și optimiste stimulează activitatea lobului frontal și dacă susții gânduri pozitive, funcțiile creierului tău încep să se schimbe”, spune Holly Schiff, PsyD, psiholog clinician licențiat la South County Psychiatry din Connecticut, potrivit thehealthy.com.

Afirmațiile pozitive eficiente se referă la identificarea și consolidarea a ceea ce prețuiești cu adevărat la tine.

„Nu este vorba de declarații neadevărate sau exagerat de pozitive”, explică Gail Saltz, MD, profesor clinic asociat de psihiatrie la Spitalul presbiterian din New York și gazda podcastului „How Can I Help?.

Chiar dacă la început vi se pare puțin prostesc, identificați afirmațiile pozitive care vă vorbesc în mod autentic și repetați și îmbrățișați aceste mesaje zilnic, spune și Ellie Borden, psihoterapeut înregistrat în Ontario, Canada.

„Acest lucru vă poate reprograma procesele de gândire și vă poate îmbunătăți sănătatea mintală.”

afirmatii pozitive
Sursa foto: aarhiva Doctorul Zilei

Afirmații pozitive pentru sănătatea mintală: 1. Sunt suficient de bun, sunt demn

Această afirmație ajută la dezvoltarea acestui sentiment al stimei de sine, amintindu-ți că meriți dragoste și respect.

„Poate contracara îndoiala de sine și pierderea demnității prin care trec mulți oameni, în special în apariția rețelelor sociale, unde comparațiile pot înghiți indivizi cu nedemnitate”, spune Borden.

„Nimeni nu este perfect”, adaugă dr. Saltz. „Este atât de important să fii capabil să recunoști deficiențele și să lucrezi la ele fără a te devaloriza.”

2. Sunt o persoană bună

„Îmi place acesta pentru că folosește timpul prezent în loc de ceva de genul „Pot deveni o persoană bună. Îți concentrezi atenția pe schimbarea convingerilor, mai degrabă decât pe stabilirea unui obiectiv”, spune dr. Schiff.  

De asemenea, scoate în evidență aspectele pozitive și îți transformă mintea în a gândi într-un mod mai benefic – în acest caz, despre tine ca persoană.

3. Sunt capabil să-mi ating obiectivele

Această afirmație pozitivă pentru sănătatea mintală vă pune capacitatea de a vă inspira încredere și de a vă aminti abilitățile.

„Te încurajează să crezi în tine și în capacitatea ta de a-ți atinge obiectivele”, spune Borden. „De asemenea, poate oferi acea pornire de care cineva are nevoie într-o zi pentru a alimenta motivația pe tot restul zilei.”

Afirmații pozitive pentru sănătatea mintală: 4. Am voie să am grijă de mine

Acesta este o afirmație extrem de puternică! Subliniază importanța îngrijirii de sine și a satisfacerii propriilor nevoi.

„Oamenii se simt vinovați sau rău atunci când se pun pe ei înșiși pe primul loc sau fac lucruri pentru a avea grijă de ei înșiși”, spune dr. Schiff. „Dar această afirmație este un memento frumos. Acordați-vă această permisiune.”

Afirmații pozitive pentru sănătatea mintală: 5. Am putere asupra mea

Nu putem controla totul în jurul nostru, iar această afirmație pozitivă pentru sănătatea mintală întărește acest fapt, dar ne reamintește și că avem capacitatea de a ne alege reacțiile și răspunsurile, spune dr. Saltz.

„Această afirmație servește foarte bine majorității oamenilor.”

6. Sunt recunoscător pentru toate binecuvântările din viața mea

Această afirmație încurajează o atitudine recunoscătoare și apreciativă. „Concentrarea asupra aspectelor pozitive ale vieții tale poate crește fericirea generală și îți poate distra atenția de la negativ”, spune Borden.

„Acest lucru vă poate ajuta și mai mult dacă începeți să vă numărați binecuvântările. Ar putea suna clișeu, dar îți poate oferi o atitudine care apreciază și mulțumește pentru fiecare lucru pe care îl întâlnești în acea zi.”

ganduri
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

7. Gândurile sunt doar gânduri, dar îmi pot controla comportamentele 

Dr. Saltz spune că mulți oameni sunt consumați de rumegând gânduri negative, contribuind la probleme precum anxietatea și depresia. Recunoașterea faptului că gândurile sunt doar gânduri, nu acțiuni, este valoroasă, spune ea.

„Deși recunoașterea unui gând nu înseamnă că trebuie să faci un anumit comportament – și, de fapt, pe cei pe care îi poți controla.”

8. Îmbrățișez schimbarea și cresc cu fiecare provocare

Această afirmație promovează reziliența și o perspectivă pozitivă asupra schimbării și obstacolelor.

„Îți reamintește că obstacolele pot fi oportunități de dezvoltare și creștere personală”, spune Borden.

Afirmații pozitive pentru sănătatea mintală: 9. Gândurile și sentimentele mele contează

Uneori, oamenii se simt invalidați de alții și au impresia că gândurile sau sentimentele lor nu sunt importante, spune dr. Schiff.

„Această afirmație este o modalitate de a autovalida că gândurile și sentimentele tale nu sunt doar valide, ci și importante și contează.”

10. Mă iert și eliberez orice greșeală din trecut

Această afirmație încurajează autocompasiunea și renunțarea la autoînvinovățirea și remușcarea.

„Vă permite să mergeți mai departe și să vă concentrați pe dezvoltarea personală, mai degrabă decât să vă concentrați asupra erorilor din trecut”, spune Borden. „Acest lucru este eficient până în oase pentru persoanele care încearcă să fie cea mai bună versiune a lor înșiși și lucrează pentru a scăpa de disprețuirea internă de sine.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel