Sari la conținut

Expert în fenomene meteo extreme: România ar putea fi lovită de tornade

Expert în fenomene meteo extreme: România ar putea fi lovită de tornade. Iată care sunt explicațiile expertului Bogdan Antonesc și la ce ne putem aștepta.

Expertul în fenomene meteorologice extreme, Bogdan Antonesc, a explicat într-o intervenție la Antena 3 CNN cât de posibile sunt tornadele în România pe viitor, notează România TV.net.

De altfel, România a fost victima tornadelor încă din 1860. A fost chiar în București, unde este acum Delta Văcărești, și a fost analizată de primul director de la Institutul de Meteorologie.

„Nu sunt fenomene neobişnuite, doar că după 1945 ele nu mai sunt menţionate în înregistrările meteorologice sau în presă”, a declarat Bogdan Antonesc, expert în fenomene meteorologice pentru Antena 3 CNN.

Potrivit expertului în fenomene meteorologice extreme, în România au tot fost tornade între 1945 și 1989.

„În acest timp, între 1945 şi 1989 au existat tornade şi ne putem da seama pentru că ştim cum se formează tornadele şi atunci ne putem întoarce în timp să vedem dacă au existat acele condiţii şi în anii 1970,1980 şi au existat”, a mai spus Bogan Antonescu.

În urma unei tornade care a avut loc în 1912, în județul Mureș, au rezultat 17 victime și sute de răniți.

„A existat o tornadă în 1912 în judetul Mureş de astăzi, unde au fost 17 victime şi aproximativ 500 de răniţi. Este o tornadă de care abia acum s-au aflat detalii, deşi tornada a fost destul de popularizată în presa vremii, însă nu a fost considerată ca un eveniment deosebit.

Un eveniment de genul acesta în zilele noastre ar fi considerat o consecinţă a schimbărilor climatice”, a mai spus Bogdan Antonescu, potrivit România TV.net care citează Antena 3 CNN.

Există posibilitatea ca, în viitor, o parte a României ar putea fi afectată de tornade, a avertizat Bogdan Antonescu.

„Dacă ne uităm la condiţiile meteorologice, partea de sud-est a României este regiunea unde apar cele mai frecvent condiţiile pentru tornade şi de unde sunt cele mai multe raportări”, a mai spus Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteorologice extreme.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel