Sari la conținut

Hipertensiunea arterială: complicații la nivel cardiovascular, al rinichilor și al creierului

hta
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Hipertensiunea arteriala

Hipertensiunea arterială poate avea numeroase complicații asupra sănătății, afectând diverse organe și sisteme din corp. Deși nu produce simptome, hipertensiunea arterială este periculoasă prin efectele ei negative la nivelul întregului organism.

Prezența hipertensiunii arteriale accelerează procesul de ateroscleroză, adică depunerea de colesterol în interiorul vaselor de sânge. În timp, arterele se îngustează, pereții lor se îngroașă, iar organele nu mai primesc suficient sînge.

Presiunea excesivă asupra pereților arterelor cauzate de hipertensiunea arterială poate deteriora vasele de sânge, precum și diverse organe (rinichii, ochii).

Teniune arteriala
sursă foto: arhiva doctorulzilei

Hipertensiunea arterială: complicații la nivel cardiovascular, al rinichilor și al creierului

Cu cât tensiunea arterială este mai mare și cu cât este mai puțin controlată, cu atât daunele sunt mai mari. Hipertensiunea arterială necontrolată poate duce la complicații severe, inclusiv:

La nivel cardiovascular:

 • Ateroscleroza: Depunerea de colesterol în interiorul vaselor de sânge, care poate duce la îngustarea și îngroșarea arterelor.
 • Infarct miocardic: Risc crescut datorită presiunii arteriale ridicate care afectează inima.
 • Insuficiența cardiacă: Inima nu mai poate pompa sângele eficient din cauza suprasolicitării pe termen lung.

La nivelul rinichilor:

 • Insuficiența renală: Hipertensiunea poate deteriora vasele de sânge ale rinichilor, ducând la scăderea funcției renale.

La nivelul creierului:

 • Accidente vasculare cerebrale: Pot apărea din cauza blocării sau ruperii vaselor de sânge din creier.
 • Deteriorarea memoriei: Scăderea fluxului de sânge către creier poate afecta funcțiile cognitive.

Alte complicații:

 • Retinopatia hipertensivă: Afectarea vaselor de sânge din retină, care poate duce la pierderea vederii.
 • Disfuncția erectilă: Hipertensiunea poate afecta fluxul sanguin necesar pentru o erecție.

Este crucial să menținem tensiunea arterială sub control pentru a preveni aceste complicații grave. Monitorizarea regulată a tensiunii arteriale și un stil de viață sănătos, alături de tratamentul medicamentos adecvat, pot reduce semnificativ riscul de complicații asociate hipertensiunii.

hipertensiune arteriala
Sursa foto: Pixabay

Cum pot să-ți monitorizezi tensiunea arterială acasă

Monitorizarea tensiunii arteriale acasă este o practică utilă pentru a ține sub control hipertensiunea și pentru a detecta eventualele schimbări în timp.

Iată câțiva pași pe care îi poți urma pentru a-ți măsura tensiunea arterială corect acasă:

 1. Alege un aparat de măsurare: Utilizează un monitor de tensiune arterială validat clinic, preferabil unul cu manșetă pentru braț.
 2. Pregătirea pentru măsurare: Evită consumul de cafeină, alcool, fumatul și exercițiile fizice cu cel puțin 30 de minute înainte de măsurare.
 3. Poziția corectă: Stai pe un scaun cu spatele drept și sprijinit, picioarele pe podea și nu încrucișate. Brațul cu manșeta trebuie să fie la nivelul inimii și sprijinit pe o masă.
 4. Relaxarea: Stai liniștit/ă pentru câteva minute înainte de a începe măsurarea.
 5. Aplicarea manșetei: Înfășoară manșeta strâns pe partea superioară a brațului, asigurându-te că este plasată corect.
 6. Măsurarea: Urmează instrucțiunile aparatului pentru a începe măsurarea. Este recomandat să faci două sau trei măsurători consecutive, la interval de 1-2 minute, pentru a obține o medie precisă.

Este important să notezi valorile obținute și să le discuți cu medicul tău pentru a evalua eficacitatea tratamentului sau pentru a face ajustări dacă este necesar.

De asemenea, păstrarea unui jurnal al tensiunii arteriale poate fi de ajutor în monitorizarea tendințelor pe termen lung și în identificarea factorilor care pot influența tensiunea arterială.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel