Iarna, sezonul gastritelor, crizelor biliare și ulcerelor. Cum vă protejați?

Frigul, soarele palid și zilele scurte predispun la mese copioase chiar și după Sărbători. În această perioadă, suntem tentați să consumăm mai multe grăsimi, mai multe dulciuri și în general, alimente cu foarte multe calorii, pentru a compensa lipsa de energie și de bună dispoziție. În plus, temperaturile scăzute fac din sedentarism “sportul” nostru național.

“Aceste obiceiuri periclitează starea de sănătate generală, iar organismul uman se poate confrunta cu simptome supărătoare precum senzația de greață, oboseala permanentă, constipația, scăderea imunității și pe termen lung, excesul ponderal”, afirmă medicul Dan Andronesi, chirurg.

Tot acum este perioada în care se reactivează gastritele, crizele biliare, ulcerele, hemoroizii, iar toate acestea pot declanșa dureri, sângerări, stare de vomă, greață și disconfort major în timpul eliminării bolului fecal. Situația este agravată și de lipsa aportului suficient de apă, care duce la deshidratare, agravată și de consumul crescut de alcool.

“Primul gest al multor persoane care se confruntă cu astfel de probleme este să apeleze la ceaiuri, tincturi de plante și la tot felul de soluții naturiste promovate și disponibile la orice colț de stradă. Este o atitudine total greșită pentru că neglijarea simptomelor de la nivelul aparatului digestiv și tratarea lor fără a solicita o evaluare medicală poate amâna diagnosticul corect, care poate fi chiar un cancer de colon sau de stomac”, avertizează doctorul Dan Andronesi.

Chiar dacă în puține cazuri este vorba despre o problemă gravă de sănătate, vizita la specialist este importantă pentru stabilirea celui mai bun tratament. În plus, pentru o bună digestie, medicii recomandă reducerea consumului de grăsimi animale, alcool și dulciuri concentrate. În schimb, sunt bune proteinele și grăsimile din pește, supele de legume, salatele calde cu piept de curcan, legume la grătar, nucile și citricele, vedetele iernii.

“În cazul în care pacienții fac des crize de hemoroizi, noi îi sfătuim să nu se lase “seduși” de tratamentele naturiste, ci să apeleze la soluții moderne, precum ligatura cu benzi elastice sau fototermocoagularea în spectru infraroșu. Aceste metode chiar dau rezultate, spre deosebire de supozitoare, unguente sau alte terapii care doar ameliorează pe moment simptomele hemoroizilor”, recomandă chirurgul Dan Andronesi.

De asemenea, medicii insistă asupra consumului optim de fibre din cereale integrale, legume și fructe, componente care asigură un bun tranzit intestinal și o curățare a organismului de toxine.

 

Recent Posts

Pensie de peste 6000 de lei după 35 de ani de muncă pentru acești pensionari

Unii pensionari cu 35 de ani de muncă vor primi o pensie recalculată în valoare…

3 ore ago

Furia are un efect devastator asupra sănătății. Află ce boli riști chiar și după un acces scurt de furie

Furia nu îți strică doar starea de spirit, nu îți afectează doar relațiile sau te…

3 ore ago

Marțea Albă: nu face acest lucru în a treia zi de Paște, că o să ai ghinion tot anul!

A treia zi de Paște sau Marțea Albă este extrem de importantă și are câteva…

4 ore ago

Câte ouă poți mânca pe zi în siguranță și cum poți ajunge la intoxicație

Câte ouă poți mânca pe zi. Numărul de ouă pe care îi poți consuma în…

4 ore ago

Avertismentul cercetătorilor: Poți muri dacă adormi cu televizorul deschis

Știai că poți muri dacă adormi cu televizorul deschis? Legătura dintre deces și obiceiul de…

5 ore ago

Ce este jurământul lui Hipocrate. Semnificații actuale în practica medicală

Jurământul lui Hipocrate este un pilon al eticii medicale, o declarație solemnă a valorilor și…

5 ore ago

Citeste si: