Sari la conținut

În ce boli Vitamina D poate reduce riscul

Surse naturale de vitamina D
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

În ce boli Vitamina D poate reduce riscul, cel mai recent studiu aduce noi dovezi care vin să certifice un lucru dovedit de cercetările anterioare, aducând probe suplimentare. Vitamina D poate reduce riscul de boli autoimune.

Vitamina D poate reduce riscul de boli autoimune

Au existat numeroase cercetări care au arătat că vitamina D poate ajuta la reducerea riscului de a dezvolta o boală autoimună. Noi dovezi vin să certifice acest lucru, aducând probe suplimentare.

Suplimentele de vitamina D pot preveni apariția unei boli autoimune, cel puțin pentru persoanele de peste 50 de ani, este concluzia unor cercetători americani.

Potrivit site-ului Newscientist, studiile anterioare privind efectul vitaminei D asupra afecțiunilor autoimune au analizat nivelurile de vitamina D la cei cu o boală autoimună. Alte studii au sugerat efectele benefice ale suplimentului asupra sistemului imunitar.

Nu s-a demonstrat până acum că poate preveni bolile autoimune

„Știm, din studiile pe animale, că vitamina D face lucruri minunate pentru sistemul imunitar”, spune Karen Costenbader de la Spitalul Brigham and Women’s din Boston.

„Dar nu am demonstrat niciodată până acum că administrarea vitaminei D poate preveni bolile autoimune”, subliniază ea.

Costenbader și colegii ei au împărțit aproape 26.000 de oameni din SUA, cu vârsta de peste 50 de ani, în două grupuri, dându-le fie suplimente de vitamina D, fie placebo. Echipa a urmărit participanții la studiu timp de aproximativ cinci ani pentru a măsura dezvoltarea afecțiunilor autoimune, inclusiv artrita reumatoidă, boala tiroidiană autoimună și psoriazisul.

O doză zilnică de 2000 UI de vitamina D a redus mult apariția bolii

Concluzia a fost uimitoare: o doză zilnică de 2000 UI de vitamina D a redus apariția unei boli autoimune cu 22%, comparativ cu placebo. Aceasta este o doză mai mare decât cea standard, de 400 UI, recomandată de organizațiile de sănătate din Marea Britanie.

Nu este totuși clar cum poate vitamina D să prevină bolile autoimune, dar se știe că aceasta este procesată în organism pentru a produce o formă activă, care poate modifica comportamentul celulelor imune.

„Este posibil ca vitamina D să ajute sistemul imunitar să facă distincția între țesutul normal al corpului și microbii care cauzează boli sau pur și simplu ajută la scăderea răspunsurilor inflamatorii”, susține Costenbader.

Vitamina D nu e bună pentru toată lumea

Ea își sfătuiește acum pacienții să ia 2000 UI de vitamina D pe zi, dacă au vârsta potrivită și dacă este sigur pentru ei să facă acest lucru. Dar nu recomandă tuturor să facă acest lucru

„Ar trebui să anunțați medicul de familie dacă începeți să luați suplimente de vitamina D”, recomandă ea.

Nivelurile mai ridicate de vitamina D pot provoca insuficiență renală, bătăi neregulate ale inimii și chiar decesul.

Cercetătorii își vor continua studiul pentru a vedea cât durează beneficiile și speră să înceapă un nou studiu și la persoanele mai tinere.

Popescu Daniela

Popescu Daniela, jurnalist cu peste 10 ani de activitate, a scris articole din domeniul social, cultural, medical, economic. A colaborat cu mai multe publicatii printre care enumeram Evenimentul zilei, Animal Zoo, Capital, Evz Monden.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel