Sari la conținut

LISTA alimentelor indicate pe timp de caniculă. Alimentele contraindicate în zilele toride

Alimentele pe care trebuie să le consumi atunci când este caniculă sunt, în special, cele care ajută corpul în procesul de hidratare. La polul opus, ca alimente contraindicate pentru consum, când temperatura este ridicată, se află cele bogate în grăsimi şi, în general, cele procesate.

Lista alimentelor recomandate atunci când temperaturile sunt ridicate conţine în special fructe şi legume: roșii (94% apă), țelină (95% apă), castraveți (96% apă), căpșuni și pepene (ambele au 92% apă), măr (84% apă) și caise (86% apă). La fel ca şi broccoli, care are foarte multe fibre şi conţine apă în procent de 90%.

Supa este şi ea recomandată, fiind esenţială pentru hidratare, aşa cum  la fel de important este să fie consumate fructe proaspete, potrivit rtv.net. Pepenele se află în capul listei cu recomandări, dar şi murele, afinele, zmeura, căpșunile și merișoarele care oferă organismului posibilitatea de a-şi reduce temperatura.

Medicii atrag atenţia că în zilele toride este bine să mănânci cantităţi mai mici de alimente pentru a evita indigestiile. De asemenea, consumă cât mai multe lichide, de preferat apa plată.

Alimentele contraindicate în zilele toride

La polul opus, atunci când este foarte cald este contraindicat consumul de băuturi alcoolice, de orice fel, dar şi consumul de băuturi carbogazoase, acestea fiind acidulate şi conţinând zahăr.

De altfel, alimentele care conţin zahăr sau grăsimi trebuie evitate atunci când este caniculă, în aceeaşi situaţie aflându-se alimentele procesate, indiferent care ar fi ele. Astfel, trebuie să se renunţe la produsele procesate, bogate în zahăr (dulciurile, produsele de patiserie şi cofetarie), alimentele de tip junk-food.

Alimente de evitat

– Carnea grasă, la grătar și orice preparate din carne precum carnații, mititeii, salamurile

– Mâncărurile grase, cu sos

– Mâncărurile și ciorbele fierbinți, cu carne grasă și/sau smântână

– Prăjelile

– Brânzeturile sărate, grase

– Înghețata în exces și orice băutură foarte rece (nu facem decât să ne supunem organismul unui stres suplimentar – efectul este, de fapt contrar, de supraîncălzire), potrivit ziare.com.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel