vineri, iunie 18, 2021

Medicii de familie trag semnalul de alarmă: Îngrijirea pacienților cu boli cronice este în pericol! Diabeticii și cei cu afecțiuni tiroidiene, cei mai afectați

Medicii de familie semnalează pericolul

în care sunt pacienții cu boli cronice prin lipsa de pe piață a unor substanțe active esențiale în tratamentul acestor afecțiuni, în contextul actual al pandemiei de coronavirus.

În acest moment este cazul metforminului și a levotiroxinei care lipsesc cu desăvîrșire din farmacii, potrivit unui comunicat de presă al SNMF, prin preşedintele Dina Mergeani.

Societatea Națională de Medicină a Familiei din România semnalează că metforminul este un medicament de bază pentru majoritatea pacienților cu diabet zaharat tip 2, pentru foarte mulți este singura medicație. Decompensarea diabetului nu înseamnă doar lipsa controlului glicemic ci reprezintă

simultant creșterea riscului de evenimente cardio-vasculare majore (accident vascular cerebral, infarct miocardic), de complicații renale, oftalmologice, de apariție a piciorului diabetic etc.

Prevalența diabetului este în creștere la nivel mondial. Conform datelor IDF (International Diabetes Federation) – IDF DIABETES ATLAS Ninth edition 2019, în prezent 463 de milioane de persoane au diabet, numărul acestora fiind estimat la 700 de milioane în 2045.

Se considera că una din 11 persoane are diabet, că una din două persoane cu diabet este nediagnosticată și că la fiecare 8 secunde o persoană cu diabet

își pierde viața din cauza diabetului și a complicațiilor acestora.

Levotiroxina reprezintă singura substanța activă folosită în România pentru tratarea hipotiroidismului. Prevalența pacienților cu hipotiroidismului poate depăși 12% din populația generală conform American Thyroid Association.

A sista accesul pacienților la tratamentul esențial pentru controlul bolii presupune apariția de complicații și chiar creșterea riscului de mortalitate.

O astfel de situație nu e de dorit niciodată, dar în contextul pandemiei cu COVID-19 lipsa accesului la medicația de bază poate fi catastrofală, pentru

că în această perioadă accesul al servicii medicale de specialitate este limitat și pentru că evoluția unei persoane cu afecțiuni cronice decompensate în cazul infecției cu COVID-19 este mai probabil fatală.

Solicităm asigurarea accesului la medicația de bază pentru pacienții cu boli cronice, orice sincopă în asigurarea stocurilor de medicamente pune viața acestora în pericol, semnalează SNMF.

Ultimele stiri

Parteneri