Sari la conținut

MIELITA TRANSVERSĂ. Boala care poate provoca PARALIZIE. Semne şi simptome

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Mielita transversă este o afecţiune neurologică provocată de o inflamaţie a măduvei spinării care afectează coloana vertebrală, provocând dureri, slăbiciune, paralizie a muşchilor, precum şi disfuncţii ale vezicii urinare sau a intestinelor.

Această boală gravă poate fi suspectată de medicul de familie, iar diagnosticul de certitudine este pus de medicul specialist neurolog, pe baza simptomatolgiei, precum şi a unor analize specifice, precum: RMN, puncţie lombară pentru analizarea lichidului cefalorahidian şi analize specifice din sângele venos.

Afecțiunea se manifestă la nivelul axonilor neuronali, provocând schimbări semnificative în activitatea electrică a acestora şi în funcţionarea sistemului imunitar. Boala poate fi diagnosticată atât la copii, cât și la adulți în formă acută, subacută sau cronică.

Afecţiuni inflamatorii care pot să provoace apariţia mielitei

Sunt mai multe cauze care pot să duca la declanşarea mielitei, infecţiile fiind cele mai frecvente. Printre infecţiile  provocate de către bacterii, viruşi, paraziţi sau mucegaiuri, se numără tuberculoza, boala Lyme, sifilisul, virusul imunodeficientei umane (HIV), precum si virusurile T.

Potrivit specialiştilor, există şi anumite afecţiuni inflamatorii care pot să provoace apariţia mielitei, precum bolile autoimune, lupus, scleroza multiplă sau sarcoidoza.

Semne şi simptome

Simptomele mielitei transverse de obicei apar la câteva ore şi se agravează după câteva zile.

– senzaţii anormale de amorţeală, furnicături, răceală sau fierbinţeală;

– slăbiciune în mâini sau picioare, chiar paralizie;

– dificultate la înghițire și vorbire inteligibilă;

– slăbiciune la nivelul mușchilor faciali;

– senzație de durere în brațe, picioare, gât sau spate;

– incontinenţa urinară, dificultăţi la urinare şi constipaţie;

– tulburări respiratorii;

– reflexele osteotendinoase abolite;

– parapareză: paralizie parțială a picioarelor;

– paraplegie: paralizie totală a membrelor superioare sau inferioare.

Tratament

Formele usoare se remit de la sine. In cazul formelor moderate si severe se administreaza metilprednisolon intravenos, urmat de administrarea de prednison oral. Metilprednisolonul se administreaza in cantitate de 250 mg dizolvat in 250 ml solutie de glucoza 5% si se administreaza intr-un interval de 1-2 ore i. v. (intravenos) timp de 3 zile.

Dupa cele 3 zile se trece la administrarea de prednison oral 1 mg/kg/zi in doza unica dimineata pentru urmatoarele 13 zile. Dupa cele 13 zile, se administreaza pentru o zi prednison in cantitate de 20 mg/zi, apoi pentru urmatoarele 3 zile se administreaza 10 mg/zi prednison.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel