Sari la conținut

Mihaela Bilic, metoda de preparare corectă a ceaiului și cafelei

Mihaela Bilic, medic
Sursă foto: Facebook/MihaelaBilic
Dr. Bilic, despre cartofii prajiti in ulei sau untura

Pentru că mulți oameni ratează o parte esențială a procesului de preparare a ceaiului și cafelei, Dr. Mihaela Bilic a explicat care este procedura corectă. Aparent, pentru a obține cât mai multă aromă din ceai, ar trebui să fie infuzat câteva minute, iar despre cafea, aceasta spune că avem doar beneficii dacă consumăm zilnic câteva cești.

„Deși au nume diferite, teina din ceai și cafeina din cafea sunt de fapt una și aceeași substanță: trimetilxantina, un alcaloid cu efect stimulant pentru sistemul nervos și cardiovascular. Doi chimiști diferiți le-au descoperit și le-au denumit la diferență de 10 ani, pe la 1800”, explică medicul.

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, spune care este metoda de preparare corectă a ceaiului și cafelei.

Dr. Mihaela Bilic: „O să fiți surprinși, avem doar beneficii ”

Dr. Mihaela Bilic mai spune că „molecula este aceeași, concentrația diferă de la o băutură la alta: cafeaua conține de 2-5 ori mai multă substanță activă decât ceaiul. În ceai există taninuri care se leagă de teină/cafeină și îi întârzie absorția, deci efectul stimulant va fi moderat ca intensitate și va dura 3-6 ore. În schimb cafeaua are un efect tonic rapid, de intensitate crescută, pe o durată de 2-3 ore”.

alimente amare
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Metoda de preparare influențează și ea concentrația de teină/cafeină:

  • Un ceai infuzat sub 2 minute va avea un efect stimulant mai puternic, efect care diminuă dacă infuzia este prelungită (taninurile blochează teina);
  • Cafeaua scurtă (ristretto) are un conținut mai mic de cafeină față de un expresso lung, în care timpul de contact dintre apă și cafea este prelungit.

„Raportat la 100 ml lichid, un expresso conține 130 mg cafeină, un ceai 20 mg, iar o cafea filtru/instant 50 mg. Raportat la porție, o ceașcă de ceai sau o cafea expresso conțin în medie 30 mg, iar o cană de cafea filtru 80 mg.

Câtă cafeină putem consuma zilnic? Depinde de toleranță și bolile asociate, doza medie este de 200 mg, iar cea maximă de 400 mg…greu de atins.

Formulă de calcul: greutatea X 6=doza maximă admisă, ceea ce înseamnă 300mg cafeină/zi pentru o persoană de 50 kg”, mai spune medicul nutriționist.

„O să fiți surprinși, avem doar beneficii dacă consumăm zilnic 2-3 cești de cafea🤩 Cafea cu lapte și multă gheață, iată o idee de sezon savuroasă și răcoritoare, care ne dă energie și hidratează mai bine decât apa”, a explicat medicul pe contul personal de socializare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel