Sari la conținut

Se anunță o nouă mini-vacanță pentru români! De câte zile libere te vei bucura?

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Românii se vor bucura de o minivacanță de patru zile în luna august datorită sărbătorii Adormirii Maicii Domnului (Sfânta Maria), care este marcată ca zi liberă națională. În 2024, această sărbătoare va fi pe 15 august, o zi de joi. Guvernul a decis să acorde și ziua de vineri, 16 august, ca zi liberă pentru bugetari, ceea ce va crea un weekend prelungit de patru zile, de joi până duminică.

Pentru angajații din sectorul privat, situația este diferită, aceștia beneficiind doar de ziua de 15 august ca zi liberă legală. Astfel, ei nu vor avea parte de minivacanța de patru zile, ci doar de o zi liberă în timpul săptămânii.

Această decizie aduce o ocazie binevenită pentru bugetari de a se relaxa și de a petrece timp cu familia sau prietenii, în timp ce pentru angajații din sectorul privat poate reprezenta o oportunitate de a negocia zile libere suplimentare sau de a planifica activități speciale în ziua liberă pe care o au.

Ce zile libere mai au românii în 2024

zile libere angajați
Sursă foto: Ancheta Online

Iată calendarul zilelor libere legale pentru restul anului 2024 în România:

  • Joi, 15 august – Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria)
  • Vineri, 16 august – Zi liberă decisă de Guvern (minivacanță 15-18 august, 4 zile)
  • Sâmbătă, 30 noiembrie – Sfântul Andrei
  • Duminică, 1 decembrie – Ziua Națională
  • Miercuri, 25 decembrie – Crăciunul

Ce prevede Codul Muncii

Potrivit Codului Muncii, angajații cu locuri de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii nu pot beneficia de aceste zile libere, însă vor beneficia de compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

De asemenea, angajatorii ai căror salariaţi lucrează în zile de sărbătoare legală, sunt obligaţi să le acorde acestora compensaţii. Conform legislaţiei în vigoare, angajaţii au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În caz că această compensare nu poate fi acordată, angajaţii au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază.

În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, angajaţii români beneficiază de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel