Sari la conținut

Moment istoric în UE în lupta cu pandemia de coronavirus. A început distribuirea dozelor de vaccin!

moment istoric

Ziua de astăzi este marcată de un moment istoric în lupta cu virusul: camioanele cu primele loturi de vaccin au plecat din Belgia spre țările Uniunii Europene.

Începând cu data de 27 decembrie, cele 27 de țări ale Uniunii Europene vor începe vaccinarea, după ce Agenția de Reglementare a Medicamentelor europeană a aprobat luni vaccinul celor de Pfizer/BioNTech.

Primele doze au plecat încărcate în trei camioane frigorifice, escortate de două mașini de poliție fiecare. Pfizer nu a dezvăluit care este destinația inițială a acestor camioane.

Uniunea Europeană a început grăbirea procedurilor pentru aprobarea serului Pfizer după ce Statele Unite și Regatul Unit au început deja propriile campanii de vaccinare la începutul și mijlocul lunii decembrie.

Cea mai recentă țară care a început vaccinarea împotriva coronavirusului, aprobând vaccinul mult mai devreme, este Elveția.

Pe data de 6 ianuarie, Uniunea Europeană urmează să ia decizia aprobării și în cazul celui de-al doilea vaccin, cel produs de compania americană Moderna.

Când va începe campania de vaccinare în România – un nou moment istoric în lupta cu pandemia

În România vor ajunge primele 10.000 de doze în data de 26 decembrie, urmând să înceapă imediat și campania de vaccinare. În primă instanță va fi vaccinat personalul medical, urmând ca la anul să fie vaccinate persoanele din grupele de risc, iar, apoi, populația generală. Vaccinarea va fi voluntară și gratuită.

Vaccinarea se va realiza pe bază de programare, a stabilit Comitetul de coordonare, pentru a asigura un flux organizat al beneficiarilor și pentru o mai bună monitorizare post-vaccinare.

De asemenea, în acest mod va fi redus la minimum riscul de pierdere a dozelor de vaccin.

Persoanele care doresc să se vaccineze se vor putea programa

  • on-line
  • telefonic
  • prin medicul de familie
  • prin intermediul direcției de asistență socială din cadrul consiliilor locale.

Vaccinarea propriu-zisă se va face la centrele de vaccinare înființate prin ordin al ministrului Sănătății, la propunerea direcțiilor de sănătate publică.

Vaccinul va fi administrat de personalul medical, cu aviz de liberă practică valabil, eliberat de către Colegiul Medicilor și/sau personal medico-sanitar care deține certificat valabil eliberat de Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR).

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel